fbpx Повече авио пътници през януари | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Повече авио пътници през януари

През януари 2014 г. пътниците по международните авио линии са се увеличили с 8% спрямо същия месец на миналата година, коментират от летище „София”. Една от причините за ръста се дължи, че доста от ниско бюджетните авиокомпании, както и някои от националните превозвачи, са увеличили броят на седмичните полетите през зимния сезон.

Отчита се ръст и в броя на обслужените самолети, който е с 1.6% повече спрямо януари миналата година. Увеличението е най-вече при редовните полети по международни линии, които са 77 % от общия самолетен трафик на летище София. През януари 2014 г. пазарният лидер „България Ер” отбелязва ръст от 12%, а групата на чуждестранните превозвачи – 6 % на годишна база.

Тенденциите в световния туризъм към увеличаване на дела на индивидуалните туристи се проявяват и в зимната чартърна програма на Летище „София”. Броят на туристите, които са пристигнали в българските ски курорти с полетите на големите туроператори, през януари 2014 г. е с 2800 пътници по-малко от същия месец на миналата година.