fbpx Родни учени създадоха нов сорт сливо-кайсия | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Родни учени създадоха нов сорт сливо-кайсия

Родни учени създадоха нов сорт сливо-кайсия

Учените от Института по овощарство са селектирали общо 93 сорта от 11 овощни вида. Това съобщи директорът на Института проф. Аргир Живондов по време на Национална научна конференция, с която беше отбелязан 60 годишния юбилей на научното звено. Изследователските програми на Института са концентрирани в две основни направления. Първото се основава на съвременните селекции при създаването на нови сортове и сорто-подложкови комбинации, които могат да се отглеждат у нас. Второто направление е свързано с използване на природо съобразни технологии, сред които избор на подходящо място за създаване на новите насаждения, срокове и разстояния на засаждане, избор на подходящи сортове, напояване, системи за поддържане на почвената повърхност и др.
В Института по овощарство се съхранява уникален генофонд, който наброява над 1700 образци от 13 овощни култури, които спадат към 27 ботанически вида.
Тази година Институтът по овощарство регистрира първият български сорт сливо-кайсия. Кръстоската е плод на двадесет и пет годишни научни разработки и носи името „Стендесто“, защото е създадена от сливовия сорт "Стенлей" и кайсиевият "Модесто". Следващата година се очаква института да пусне на пазара първата партида с фиданки от новия сорт.

Facebook коментари