fbpx Ще има по-добра организация на контролните органи по морето | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ще има по-добра организация на контролните органи по морето

Ще има по-добра организация на контролните органи по морето

Създадена е отлична организация от всички контролни органи преди началото на летния туристически сезон, стана ясно след среща на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев с представители на институциите, които извършват контрол на дейностите и обектите в туризма.

За улеснение на чуждите туристи се предвижда в българските курорти да бъдат въведени автомати за обмяна на валута по подобие на банкоматите, стана ясно на срещата. На телефон 02 940 94 00 в ИА „Автомобилна администрация“ целогодишно се приемат сигнали от цялата страна за нелегални таксита.
Сред най-сериозните проблеми в туризма обаче остава продажбата на алкохол без платен акциз. По данни на агенция „Митници“ нелегален алкохол се предлага на туристи и в петзвездни хотели в страната ни. Неплатеният акциз води до по-малки постъпления в държавната хазна. Затова министър Делян Добрев ще инициира разговори с ръководството на Министерството на финансите за повишаване на глобите за продажба и разпространение на нелегален алкохол.

Туристи от Русия, Молдова, Украйна и Беларус посещават най-често България с визи, като напоследък интерес към страната ни с цел покупка на имот проявяват и ирански граждани. 16 изнесени визови центъра ще заработят в Русия до средата на юни, като се очаква подобен център да се изгради и в Украйна. През август бъдещи туристи ще очакват и центровете в Кувейт и Иран, увериха министър Дянков от дирекция „Консулски отношения“ в Министерство на външните работи.
На горещ телефон 0700 122 99 Българската агенция по безопасност на храните приема сигнали за нередности в търговски обекти. През изминалата година са проверени 10 хиляди обекта от служители на агенцията, като са затворени 70 обекта.

Комисията за защита на потребителите е приела план-програма „Лято 2012“ за превантивен и последващ контрол. Програмата обхваща пет етапа и ще приключи с анализ в началото на месец октомври. Според председателя на КЗП Веселин Златев по традиция по Южното Черноморие се наблюдават повече нарушители на правата на потребители, отколкото на Северното. Около 20 временни приемни ще бъдат разкрити в българските курорти.