fbpx Ще създаваме Световен музей по туризъм в София | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ще създаваме Световен музей по туризъм в София

Министерството на туризма получи одобрението на Световната организация по туризъм (СОТ) за създаването в София на Световен музей на туризма, който да е под нейната егида. Това е голяма възможност за нашата страна и вече имаме подкрепата на Столична община, като предстои да работим по концепцията му с Министерството на културата.

Прогнозите на Министерството на туризма сочат, че всички инициативи за насърчаване на вътрешния туризъм ще спомогнат за задържане на положителната тенденция за ръст на нощувките на българите в страната. "Според предварителните разчети се очаква до края на 2015 г. те да достигнат 3,3 млн., или ръст от около 5% спрямо миналата година", каза министър Ангелкова. По думите й Министерството на туризма работи последователно за насърчаване на вътрешния туризъм още от създаването си. "Стартирахме кампанията за 50-те малко познати туристически обекти, която се финансира по ОП „Регионално развитие“. Тази седмица започнахме и съвместна кампания с израелското посолство, която е на принципа на публично-частното партньорство", допълни министър Ангелкова. Тя заяви, че вече са готови и 8-те културно-исторически маршрута, които обхващат територията на цялата страна. Предстои да се разработят и рекламни материали за тях, за да станат още по-разпознаваеми.

Николина Ангелкова припомни, че основен акцент в политиката на министерството през тази и следващата година е културно-историческият туризъм, защото страната ни има огромен потенциал в тази сфера. Допълнителен фокус на международно ниво се привлича и от изложбата в Лувъра на тракийските съкровища по българските земи. В нея се представя и уникалното златно съкровище от Панагюрище. "Предварителните ни анализи и разчети показват, че очакваме около 5% ръст вследствие и на тази експозиция", посочи Николина Ангелкова.

По думите й генералният секретар на СОТ Талеб Рифай, при посещението си в България през тази седмица, е споделил, че България разполага с изключително добри условия за развитие на туризма в сравнение с други държави, но ни липсва достатъчно реклама. "Една от основните цели на министерството е да увеличим тези средства, включително и по линия на публично-частните партньорства, за да може марката „България“ да се наложи по света и да бъде разпознаваема“, обобщи министърът на туризма.