fbpx Шестият национален „Поход на книгите“ продължава напред | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Шестият национален „Поход на книгите“ продължава напред

Шестият национален „Поход на книгите“ продължава напред

 

Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“ навлиза във втората седмица от своето вълнуващо пътуване към малките и големите читатели. По традиция, началото на инициативата бе дадено на 2-ри април, рожденият ден на любимия на порасналите и не- деца Ханс Кристиан Андерсен, обявен от Международния съвет за детската книга (IBBY) през 1967 г. за Международен ден на детската книга. Финалът на кампанията идва на 23-ти април - Световния ден на книгата и авторското право. Той се празнува като такъв от 1995 г., отново по инициатива на ЮНЕСКО. Сред причините за избора на датата е и тази, че на нея през 1616 г. от света си отиват двама неизмеримо важни писатели: Уилям Шекспир и Мигел де Сервантес.

 

През 2017 г. в цялата страна се случва шестото издание на „Походът на книгите“ и негов водещ фокус са младите читатели на възраст от 4 до 15 години. За да ги покани и увлече в безкрайния свят на книгите и четенето, инициативата им предлага изобилна програма от съпътстващи събития, която може да бъде разгледана подробно на сайта на Асоциация „Българска книга“. Тя включва много игри, приключения и любопитни срещи. А конкурсът за детско-юношеска литература „Бисерче вълшебно“ направо забранява на възрастните да се месят и оставя децата на възраст от 6 до 15 години да гласуват за най-харесваната от тях детска книга, издадена на български език през 2016 г. Кои са победителите, предстои да разберем, а крайният срок за гласуване е 22-ри април.

 

В рамките на цял месец любими актьори посещават столични учебни заведения като част от инициативата „Известни българи четат на децата“. Включилите се училища и детски градини получават званието „Крепост на книгата“ след срещата си с тях, а малките читатели биват отличени с Любознателен дракон - медал за читателска храброст. Сред гостите на инициативат тази година са: Ана Пападопулу, Васил Драганов, Владо Пенев, Деян Ангелов, Димитър Николов, Димо Алексиев, Евгени Будинов, Здрава Каменова, Ивайло Захариев, Ирена Иванова (Рене Карабаш), Китодар Тодоров, Леонид Йовчев, Лорина Камбурова, Луиза Григорова, Милена Ерменкова, Ованес Торосян, Параскева Джукелова, Силвия Лулчева, Стефка Янорова, Стоян Алексиев, Христо Гърбов, Юлиан Вергов.

 

„Националният маратон на четенето 2017“ също предвижда мероприятия за читателите от всички възрасти в библиотеките в цялата страна.  До момента в него са се включили 57 библиотеки от 37 града и 16 села. Сред основните стремежи на инициативата е утвърждаването на библиотеката като водещо място за четене, срещи и общуване на различни общности. Къде, кога и какво предстои, може да се проследи подробно на сайта на Българска библиотечно-информационна асоциация.

 

Националната кампания „Походът на книгите” се организира от Асоциация „Българска книга“ в партньорство с Българската библиотечно-информационна асоциация и Министерството на образованието и науката. Официални партньори на кампанията са Столична община, Столична библиотека, Националният център за книгата, фондацията „Детски книги“ и уеб-сайтът „Аз чета”. „Походът на книгите" е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г.

Facebook коментари