fbpx Стартъпи се бореха за място в световна надпревара | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Стартъпи се бореха за място в световна надпревара

Началото на тазгодишната световна предприемаческа седмица (17-24 ноември) премина под флага на зрелищна предприемаческа битка в сърцето на София – регионалните финали за Източна Европа на най-голямото световно предприемаческо състезание Get In The Ring (което се явява централен фокус в рамките на 7-те световни дни на предприемачеството и чийто международен финал ще се състои на 21 ноември в Ротердам), организирани от Асоциация на Българските Лидери и Предприемачи – ABLE.

Емоции, страсти, купища иновации и креативни подходи връхлетяха искрящия „боксов” ринг в нажежения клуб Терминал 1, на който едни срещу други се изправиха стартиращи компании от 12 страни от цяла Източна Европа (Румъния, Беларус, Грузия, България, Литва, Естония, Македония, Сърбия, Унгария, Киргизстан, Словакия и Молдова), победителки в съответни им национални кръгове. Всички се бореха за спечелването на одобрението на жури от 4 топ инвеститори (3-ма от които за първи път в страната по повод събитието: Симон Дженър (сериен предприемач и основател на Oxygen Accelerator), Айети Кукава (главен изпълнителен директор и основател на инвестиционната консултантска компания JSC Alliance Group Holding), Робърт Хегедуш (представител от централноевропейския акселератор Fiedler Capital и доскорошен служител в Бостънската консултационна група) и Даниел Томов (партньор-основател във фонда за рискови инвестиции Eleven), осигуряващо единствената квота за участие на големия финал в Ротердам.

Събитието, провело се пред погледите на над 300 души, сред които гости от различни бизнес среди, предприемачи и инвеститори, постави на импровизиран ринг 12-те стартъпа в 6 дуела, в които компаниите трябваше да представят своите бизнес концепции и различните компоненти от бизнес плановете им. В рамките на 30 секунди представителите на сражаващите се компании трябваше да изложат бизнес идеите си в основни линии. 30-секундното въведение беше следвано от представяне на отделни компоненти като финанси, пазар и др. в рундове от по 25 секунди, в които презентаторите си „разменяха удари”, редувайки се един след друг.

След края на всяка битка, журито имаше възможността да получи отговори на допълнителни въпроси, касаещи бизнес идеите на участниците преди да каже своята тежка дума, „вдигайки” високо във въздуха ръката на победителя в съответния дуел.

Победителят получи квота за участие на големия финал плюс самолетен билет с директен полет към Ротердам, където едва след 4 дни ще се изправи очи в очи с най-добрите 7 стартъпа в света (победители в останалите 7 регионални финала) в ожесточена битка за инвестиция до 1 милион евро.