fbpx Тестват комуникацията между автомобилите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Тестват комуникацията между автомобилите

Тестват комуникацията между автомобилите

Резултатите от един от най-големите в света тестове за подобряване на пътната безопасност и ефективност чрез използване на комуникацията на автомобила с други автомобили и инфраструктурата (Car-to-X) бе представен във Франкфурт. В проекта simTD (Safe Intelligent Mobility – Field Test Germany, Безопасна интелигентна мобилност – полеви тест Германия), Opel обедини силите си със 17 партньори в консорциума с цел тестване на функционалността, всекидневната приложимост и ефикасността на Car-to-X комуникацията за първи път в реални условия. Автомобилите в теста бяха електронно свързани един с друг и с инфраструктурата. Това позволи размяната на информация например за метеорологичните и пътни условия между автомобилите, както и между тях и пътната инфраструктура и околната среда.

От 2009 г. бе дадено начало на изследване за откриване на необходимите условия за устойчиво подобряване на ефективността на трафика и безопасността с проектно име “Безопасна и интелигентна мобилност – полеви тест Германия” (simTD - Safe and Intelligent Mobility – Field Test Germany”). Тестовият парк от всички производители на автомобили през 2012 година включва 120 автомобила и три мотоциклета, всички оборудвани с еднаква simTD технология с цел научна съвместимост. С изминаване на до 120,000 тестови километра седмично бяха натрупани общо 1,650,000 километра с над 41,000 часа полеви тестове. В допълнение бяха проведени пътните и трафик симулационните тестове и сравнени с реални резултати.

Освен другите функции Opel тества и нова система за предупреждение за времето.
Станциите за метеорологична информация, разположени в близост до тестовите изпитания, които вече осигуряват детайлна информация – използвана например от камионите за опесъчаване – комуникират със съществуващите сензори в автомобилите като датчиците за дъжд, с помощта на които получават информация за предстоящи неблагоприятни метеорологични условия. Наблюдаваните критични параметри са появата на капчици вода, температурата на пътната настилка, наличието на мъгла и дъжд. Интерфейсът човек-машина (Human-Machine-Interface), използван от всички партньори в полевия тест е разработен от DFKI, Германският изследователски център за изкуствен интелект.