fbpx Виенската седмица на модата с българско участие | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Виенската седмица на модата с българско участие

Отново български участник ще остави следа във Виенската седмица на дизайна (Vienna Design Week), чието седмо издание тази година е от 27 септември до 6 октомври. Творбите си ще покаже роденият в София дизайнер Валентин Водев, който живее и работи в австрийската столица. Образованието си завършва във виенския Университет за приложни изкуства и Кралския колеж за изкуство в Лондон. Важна роля в дизайна му играе задълбоченото изследване на формата и функцията. Водев създава дизайнерски стоки, индивидуални транспортни средства, мебели и градско пространство, които съчетават иновацията с приложната продуктова логика. Дизанерските решения на българина са носители на редица международни награди. Интересни продукти произлизат и от съвместната работа на Водев с израелския дизайнер и архитект Рон Арад и британския дизайнер Себастиан Конран. През 2011 г. Водев е куратор на Sofia Design Week.

Тази година в рамките на Виенската седмица на дизайна ще бъдат организирани повече от 100 събития, които представят местния и международния продуктов, мебелен, графичен и промишлен дизайн. В сътрудничество с автори от цял свят, с виенски музеи, институции и десетки фирми фестивалът ще покаже различни подходи към дизайна и най-новите тенденции в неговото развитие, а мотото е „Международен, но местен”.
Както през миналата година така и сега, другата фокусна точка ще бъдат социалният дизайн и градската мобилност на бъдещето, а експерти от областта на индустриалния дизайн, технологиите и политиката ще разискват по темите Smart City и E-Mobility, които са основни и в комуналната политика на града.
През 2012 г форумът беше посетен от 37 200 души и този факт за пореден път доказа, че формулата, по която се провежда е успешна. Концепцията на организаторите и този път е насочена към разкриването на творческия процес и създаването на самите продукти - по време на виенската седмица градът се превръща в сцена и витрина на дизайна.