fbpx Внимавайте с детските играчки | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Внимавайте с детските играчки

Сред морето от играчки, внесени от Китай и други държави извън ЕС, потребителят не може да е сигурен дали съответната играчка е достатъчно безопасна за неговото дете. С бебетата и най-малките деца непрекъснато има риск от инциденти по време на игра. За целта асоциация „Активни потребители” съветва да се избягват играчки, които такива, които:
- се състоят или съдържат отделими малки части и детето може да ги погълне;
- имат остри ръбове или грапавини, от които детето може да се убоде, одраска и др. ;
- са направени от крехка и чуплива на вид пластмаса или от стъкло;
- издават силни звуци и може да увредят слуха на детето;
- работят с електрически ток или батерии (ако вече са купени такива играчки, родителят трябва да присъства по време на играта, за да е сигурен, че детето ги използва по безопасен начин);
- са неподходящи за съответната възраст;
- предвиждат хвърляне на предмети, изстрелване на стрелички, топчета и др.

Когато потребителят купува за детето си цветни моливи, боички, пластилин и различни играчки с течности, трябва да е сигурен, че те са произведени от нетоксични материали. Това се обозначава с надпис или знак върху опаковката на съответния продукт. Ако такъв липсва, по-добре родителят да не купува изделието, защото малките деца са любопитни, опитват всичко на вкус и има риск да се отровят. Плюшените играчки често провокират алергии при децата, затова се препоръчват произведените от хипоалергични материи. Добре е да се тупат от прах и да се перат често.