fbpx Все повече клиентски интерес към цифровизацията на ТВ ефира | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Все повече клиентски интерес към цифровизацията на ТВ ефира

Средно по 105 телефонни обаждания постъпват всеки работен ден на националния информационен телефон 0700 123 44 , на който гражданите могат да задават въпроси за предстоящата цифровизация на телевизионния ефир. Линията е без добавена стойност. Тя стартира преди месец и е активна за потребители от 08.30 до 22.30 часа в делнични дни и от 08.30 до 20.30 часа в събота и неделя.

Над 80% от хората и в момента са потребители на ефирна телевизия. На линията отговарят специално обучени оператори, а средната продължителност на разговорите е 99 секунди. Голяма част от хората все още свързват понятието “цифрова телевизия” с DTH сателитна телевизия. Най-често задаваните въпроси са свързани с декодерите /set-top box за приемане на цифрова телевизия/ – откъде могат да бъдат закупени и колко струват. Бъдещите зрители на цифрова ефирна телевизия се интересуват също колко и кои програми ще могат да се приемат и какви конкретни стъпки трябва да предприемат, за да гледат цифрова ефирна телевизия.

Високи нива на посещаемост са регистрирани и в уебсайта на информационната кампания – www.цифровизация.bg. Домейните цифровизация.bg, cifrovizacia.bg, cifrovizaciq.bg са пренасочени да водят към едно и също съдържание, за да се улеснят посетителите, в случай че използват някой от трите начина за изписване на домейна.

Средното време, прекарано на сайта от един потребител, е 5 минути. Най-посещаваната уеб страница на сайта след началната, е разделът с въпроси и отговори, следван от секцията "Какво да направя?" и разделът "За цифровата телевизия".

Телефонната линия и информационният сайт за цифровизацията на телевизионния ефир са създадени в рамките на „Кампания по информиране на населението относно въвеждането на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-T) в Република България“, възложена от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

От 1 март 2013 г. започва едновременно ефирно излъчване на новия цифров сигнал паралелно с досегашния аналогов – "симулкаст". В началото на септември излъчването на аналогов сигнал спира и зрителите ще могат да получават ефирно телевизионни програми само цифрово – чрез приемник с цифров тунер и вграден MPEG-4 декодер или с външен цифров MPEG-4 декодер.