fbpx Възможностите за бизнес с Чили са сериозни | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Възможностите за бизнес с Чили са сериозни

Чили може да бъде интересна страна за България с възможностите си за бизнес, стана ясно на среща та председателят на БТПП, Цветан Симеонов и н.пр. г-н Валери Йотов, извънреден и пълномощен посланик на република България в република Чили. Според посланикът, за българския бизнес сега е важно да използва възходящата тенденция за разширяване връзките на Чили, като страна с висок престиж в Латинска Америка със страните от ЕС.
Страната има благоприятен икономически климат, липсват корупционен натиск и бюрократични пречки за търговия, а българските фирми имат преференции по силата на споразумение за безмитна търговия и безвизово пътуване като член на ЕС.
Следващият месец в България се очаква да гостува Карлос Еухенио Хоркейра от Национална камара за търговия, услуги и туризъм, който е с подчертани интереси за разширяване на търговските отношения с България и сътрудничество с Арбитражния съд при БТПП. Има възможности за съвместно производство и износ на изкуствени торове, електроинструменти, висококачествени спиртни напитки в това число и вина, облекло и обувки, фотоволтаични системи, алуминиеви дограми, туризъм. Чилийската страна може да предаде своя опит в изграждане на малки ферми за сьомга в сладководни езера. Чили вече е вторият производител на сьомга след Норвегия.
Страната е на първо място по стокообмен с България сред 6-те държави с дипоматическо представителство в Латинска Америка.