fbpx Възнаграждението за работещитe в организация – кой е най-добрият начин? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Възнаграждението за работещитe в организация – кой е най-добрият начин?

Възнаграждението за работещитe в организация – кой е най-добрият начин?

Безспорно “най-болният” въпрос в една фирма е възнаграждението на работещите. Особено сега, когато времето е толкова динамично.
В началото на март консултантски екип на българската компания SeLLeX направи допитване до мениджъри на различни компании, кои са най-удачните подходи и начини за възнаграждение на работещите във фирмите. Своите мнения дадоха 195 представители на бизнеса.

Като най-добър компонент в системата за възнаграждение на търговски персонал 53% от участниците в изследването са посочили, че това са променливите съставки на възнаграждението. Въпреки това те смятат, че тази система може да работи в по-краткосрочен план – от 2 месеца до една година, без да могат да се получат трайни резултати.

Аз избрах опцията „Променливи съставки: бонуси”, но наистина зависи от основната заплата, както и от индустрията. На пример един брокер на недвижими имоти с ниска основна заплата, би бил мотивиран само от променливи съставки като бонуси, докато един добре заплатен маркетинг директор би бил мотивиран от признание, нови придобивки, повече свободно време и т.н.”, споделя Силвия Донева, Маркетинг директор в Уотърбридж Маркетинг.
За хора на по-високи позиции е важно в каква среда работят, дали получават пълният размер осигуровки. От значение е дали могат да ползват служебна кола, дали имат възможности за обучения, получават ли допълнителни награди, могат ли да ползват специални условия за почивки и т.н.

Изследването също така разкрива и известна разлика във вижданията на търговските мениджъри, изпълнителните директори и всички останали служители на компаниите.
Хората на високо управленско ниво предпочитат да залагат на системата - основна заплата плюс допълнителни бонуси, като се стремят да поддържат култура, ориентирана към резултатите. Те са склонни да използват развитието на персонала като инструмент за възнаграждение.

Мениджърите припознават стойност във всеки един от елементите сформиращи схемата за възнаграждение. Ето какво споделя Георги Йорданов, Мениджър ключови клиенти в In Your Hands. „Смятам, че правилният отговор е комбинация от всички елементи, защото нуждите на един търговец се променят в различните стадии на неговото кариерно развитие. Една добра основна заплата, както и адекватното обучение са ключови през първите 6 месеца в организацията. Това е времето, в което продукта е все още непознат на търговеца. Той трябва да използва това време за да разработи клиентската си база и да започне да обича продукта и компанията. Това е изключително важно. След това той трябва да започне да свързва добрите си резултати с бонуси и други допълнителни стимули”.

„Не мисля, че тук може да се определи ясен фаворит. Очевидно доста хора са се насочили към гъвкавото възнаграждение, но това не означава, че това е най-правилният избор. Добрата основна заплата може да бъде много мотивиращ фактор в началото не нечия кариера. След време, обаче базата от клиенти се разширява и бонусите, и допълнителните стимули се превръщат в по-разумния избор. Една добра комбинация от тези два елемента, може да гарантира удовлетвореността на служителя.” смята Бранимир Парашкевов, регионален мениджър в Fortumo.

Тази комбинация от елементи се забелязва и в отговорите на участниците в изследването на по-ниско организационно ниво. За по-голямата част от тях основна заплата и допълнителните стимули са най-удачния вариант за формиране на възнаграждение.

Контраст в подходите към възнагражденията има между мъжете и жените

За жените има сериозна стойност обучението и развитието – 60% от тях поставят именно тази част от работата в една компания като много важен фактор. Това може да се обясни със склонността им да формират дългосрочни взаимоотношения. След това поравно като значение поставят твърдото възнаграждение и допълнителните бонуси. Мъжете от своя страна са по-ориентирани към резултатите в обозримо бъдеще, като припознават най-много стойност в допълнителни стимули и признанието.