fbpx Запитванията за жилищен кредит се увеличават | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Запитванията за жилищен кредит се увеличават

С около 15% повече запитвания за кредити, покриващи 100% от стойността на желаното жилище, отчитат от Кредит Център за април спрямо предходния март. Активното говорене по темата и регистрираният вече малък ръст в цените на имотите накара някои клиенти да решат да се сдобият с жилище, без да чакат повече. Част от тях обаче не разполагат със спестени средства и търсят опции за сделка, финансирана изцяло с ипотечен кредит.

„Твърденията, че дъното на пазара на имоти е достигнато и цените им са най-изгодни в момента, накара немалко потребители да потърсят 100% финансиране за покупка на имот, за да не изпуснат момента”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център.

Клиентите, които са се поинтересували от 100% финансиране през последния месец, са хора на възраст между 25 и 35 години, които нямат предишни кредити, имат стабилни доходи, но не и умение да спестяват, което ги превръща в рискови и склонни към финансови грешки. Те имат намерение да купят жилище на стойност между 40 000 и 55 000 евро, но много от тях не пресмятат допълнителните разходи за покупката на жилище, разходите за ремонт или довършителни работи, обзавеждане, данъци и пр., отделно от месечната вноска, която за подобни сделки се движи между 550 и 800 лева. Това от своя страна е предпоставка за търсене на допълнително финансиране след това и значително покачване на задлъжнялостта, смятат експертите.

„Съветвам тези потребители да изчакат, докато спестят поне 15-20% от стойността на сделката”, казва Тихомир Тошев. „Наличието на собствени средства ще им даде повече сигурност, ще елиминира редица потенциални рискове и ще им гарантира повече спокойствие. Макар цените на имотите да са тръгнали нагоре, ръстът няма да бъде нито бърз, нито сериозен, а плавен. Прогнозите за нивата са дори по-скоро за стабилизиране на цените около тези нива за не-малък период. По-добре сделка на малко по-висока стойност, отколкото рисков кредит, голямо задлъжняване и перманентна липса на средства в семейния бюджет”, съветва още Тошев.

Трябва също да се има предвид, че и в най-добрите оферти на банките финансирането е до 90%, а 100% финансиране може да се получи само при покупката на имот под-пазарната му цена или след предоставяне на допълнително обезпечение.