fbpx Зеленият сертификат може да падне от 20-ти март | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Зеленият сертификат може да падне от 20-ти март

Водеща снимка
Да

Зеленият сертификат може да падне от 20-ти март

Зеленият сертификат у нас може да отпадне до 20 март. Това заяви министър-председателят Кирил Петков на извънреден брифинг в Министерски съвет. Все повече области излизат от червената зона на разпространение на ковид и влизат в жълтата, каза още той. Властите очакват съвсем скоро цялата страна да е в зелената зона на разпространение на заболеваемостта, което ще позволи и премахването на ограниченията, свързани със зеления сертификат у нас.

"Успяхме да минем през тази вълна без масово затваряне на училища и бизнеси. Това стана благодарение на новата методика на наблюдение на интензивните легла, по която изчислявахме реалните опасности за здравната система", каза министър-председателят.

Във връзка с отпадането на зеления сертификат от 24 февруари всеки собственик на обект с обществено предназначение може да допуска лица без по своя преценка, но изискването остава за персонала. От същата дата се допуска присъствието на до 12 деца в центровете за извънкласни дейности.

От 5 март посещенията на дейности и услуги в обекти с обществено предназначение ще стават без изискването на зелен сертификат без значение от личното предпочитание на собственика на обекта. Изискването за зелен сертификат за персонала остава.

Присъствените занятия за деца в центровете за извънкласни дейности става при спазване на изискванията за физическа дистанция, често проветряване и дезинфекция. Допуска се смесване на различни паралелки в училищата.

Провеждането на граничния здравен контрол става съобразно цветовите зони като отпада групата на страните от тъмночервения списък, тоест - всеки със зелен сертификат може да влиза у нас, от която и да е страна по света.

От 20 март посещението на всички дейности и услуги става без зелен сертификат, като отпада и изискването за наличие на зелен сертификат у персонала.

Документът ще се използва само за пътуване извън граница.