fbpx Галя Нифору зад волана на електрическия Jaguar I-PACE | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

В последно време животът на Галя през половината година лети почти на 10-а скорост, стрелката на оборотите направо изскача, а другата половина е по-умерена, към 4-5-а. Със сигурност и най-съвършеният автомобил няма да издържи дълго да кара с максимална скорост и високи обороти, какво остава за човек, но Галя не мисли да променя ситуацията. Кара на ръчна скорост, защото обича да управлява действията си, а не просто да се пуска по течението. “Самото превключване ми дава свободата да избирам скоростта, с която да живея”. И точно между двете половини на годината, разговаряме с нея.

Огледаце, я кажи!

Не може да пренебрегнем физическата красота, тази, с която Бог е дарил жената. Всеки се възхищава на красивата жена, тя е наслада за окото и сърцето. Но комбинацията от красива, умна и емоционално интелигентна е в пъти по-силна. За мен вътрешният мир, това, което тя излъчва, е най-важното. Дали аз искам нещо да променя в себе си? Не съм идеална, това е повече от ясно, но се чувствам много добре в кожата си. Тази увереност идва с годините, с изборите, които съм направила по-рано в живота си. Чувствам се удовлетворена от това, което виждам, когато погледна в огледалото за обратно виждане и това, към което се стремя с пълна газ, гледайки магистралата на живота.

Силата на една жена се крие в нежността, в разума, който внася в този луд свят, в креативността й, умение да прощава, да съчетава безброй роли, да се изправя след трудности и пак да е тя – Жената. С главна буква.

И тук ще добавя мястото на мъжа, който за мен е стабилност, опора, сила и нежност, разумен пристан, в бурното море на женските емоции. Мъжът и жената не могат един без друг. Енергията им е различна и с това се внася хармония в света, ежедневието, работата, любовта.

Свободата да си жена в България

Аз мисля, че българката е успяла жена и в много случаи е с по-високо самочувствие от мъжете. Имаме привилегията да сме самостоятелни, да работим и да не зависим от никого, ако решим.

Съществуват много места по света, където това не е възможно и жената е все още много потисната. Затова съм благодарна, че съм българка. Може биносим в гените си и свободолюбието на прабългарката, затова притежаваме сила да се справим с много житейски предизвикателства. Факт е, че в някои държави дори в Европа, в които ролята на жената в обществото е все още второстепенна, възможностите за кариера, когато една жена стане майка, са почти немислими. У нас има свобода, за която съм благодарна.

Разбира се, че има “мъжки” професии, в които една жена рядко може да попадне, но в това няма нищо лошо. Има и „женски” такива, така че сме квит с мъжката половина в България. Може би, когато говорим за високите позиции в дадена компания, при еднакви квалификация и опит, мъжът ще получи по-високо възнаграждение. Това е нещо, което мисля, че следващото поколение ще го надживее.

Мъжете в България възприемат жената доста адекватно. Не говорим за изключенията. Може би зависи и от нас, жените, как ни възприемат околните. Ако сме достатъчно сериозни и уверени в това, което правим, разбира се, ще бъдем възприети адекватно. Мисля, че същото важи и за това, как ние възприемаме мъжете. Освен първите 5 минути, които според мен са много важни (създаване на първо впечатление), важно е какво ще оставим да мислят за нас и след това.

Балансът, компромисите и трудните житейски избори

Така се стекоха нещата в моя живот, че преди време трябваше да направя труден избор, за да последвам мечтите си. Мисля, че сега, след 12 години, нещата се нареждат от само себе си и се отваря нова страница в моя живот, в който много по-лесно балансирам между професията и семейството.

Без компромиси не може, но сега съм по-разумна и готова за тях. Семейството е там, където съм без маска и грим, без нужда да се доказвам. Там съм у дома си.

Бих казала, че в професионално отношение се чувствам много удовлетворена. Аз се занимавам с вино цял живот, вече 20 години. Много бих искала да допринеса за позиционирането на българските вина на международните пазари, за подобряването на имиджа им, за да могат да се продават по-добре.

Другата ми голяма слабост са вината от региона. Като създател на Балканския международен винен конкурс и фестивал, бих искала да видя вината от региона представени заедно, както тук при нас на Балканите, така и на важните международни пазари.

Като картина на класически художник

Ако търсим класическата представа за лично време, ще отговоря, че нямам много такова, но обичам толкова много работата си и това, с което се занимавам на практика е „моето време”. Професията ми ме е срещнала с едни от най-интересните хора. Как да не съм щастлива?! Това е страхотно богатство. Много обичам да пътувам и за мое щастие работата също ми дава тази прекрасна възможност. Обичам да посещавам нови места и да се запознавам с хората, с обичаите им, с живота им. Огромно удоволствие ми доставя да излизам “по женски” и да споделям с приятелки. Една хубава книга, особено в безметежните дни на лятото, когато съм по-свободна като цяло, е като шедьовър на класически художник. Когато мога ходя на концерти, от които много се зареждам. Въобще се възприемам като един добър бонвиван.

Тъй като съм емоционална и сантиментална личност, често плача на филми. Както и от радост, и от вълнение, много лесно ми се получава. Но не ме е срам от сълзите.

Вино и керамика

Една от мечтите ми, която не знам кога точно ще осъществя, е да се занимавам с грънчарство. Знам, че се иска повече свободно време, но усещам, че и това ще дойде. Ще се радвам да се науча да извайвам различни предмети и да ги подарявам, а защо не и да направя една изложба на вино и керамика?

Галина Нифору е основател и мениджър на OINORAMA – фирма за винен консултинг и стратегически бизнес решения във винения бранш. Консултира винарски изби, ресторанти и всякакви проекти, свързани с промотирането на българските вина. Нейното име се свързва и с Балканския международен винен конкурс и фестивал, промотиращ вината от региона, който тя създава преди десет години.
Завършва Технология на виното и високоалкохолните напитки в УХТ Пловдив, след което специализира Wine Marketing & Management MBA в INSEEC, Бордо, Франция.

За 20-те години работа във винения бранш в страната и чужбина, се утвърждава като специалист, който успешно развива бизнес стратегии и създава винени брандове с международно значение.
Като енолог участва в дегустационни комисии за различни конкурси в Българияхи чужбина. Пише статии в различни издания, свързани с виното и винения бизнес. Международен винен съдия.

Галя e и председател на Българската асоциация на производителите и износителите на вино, като отдава цялата си душа и енергия за популяризирането на българските вина на международните пазари. Омъжена е и има една дъщеря, която „въвлича” във винения свят, когато тя е свободна. Обожава да пътува и изминава хиляди километри годишно, обикаляйки и откривайки нови изби.

Винаги готова за една неочаквана ваканция

Аз просто обожавам да шофирам! Особено на дълъг път, тогава всичко ми се подрежда в главата, правя анализи, кроя планове, мечтая, просто тогава имам време да съм със себе си! И на вечната дилема „Кой е по-добрият шофьор?”, мисля, че дамите сме много добри и разумни.

Не се притеснявам да заявя, че лично аз нямам никакви комплекси и карам по-добре от доста мъже. И ако сега ми дадете този електрически Jaguar, бих си направила една неочаквана ваканция, може би към любимата Гърция? Ще ми стигне ли токът до там?:) E, по пътя има къде да заредим, докато спрем да изпием чаша кафе, а когато си с любими хора, с които споделяш приятни моменти, не бързаш особено и имаш време за много неща.

текст: Ина Георгиева, снимки: Владимир Стоянов

 

Партньор в това душевно пътешествие на Галя е напълно електрическият Jaguar I-PACE, който само за една година от живота си, спечели над 70 престижни награди, между които и Световен автомобил на годината. С впечатляваща мощност от 400 к.с., пробег от 400 км, изключително ускорение от 0 до 100 захпо-малко от 4,7 секунди и време за пълно зареждане от 40 минути, първият електрически модел на Jaguar
носи в кръвта си много мощ, супер динамика ихцарски комфорт при пътуването. Като емоционалнапи експресивна натура, Галя със сигурност ще се слее със силата на това страхотно животно за неочаквани
преживявания.