fbpx 14 ноември - световент ден за борба с диабета | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

14 ноември - световент ден за борба с диабета

Световният ден за борба с диабета (World Diabetes Day) е годишно събитие, което се провежда на 14 ноември. Този ден e установен от Световната здравна организация (СЗО) и Международния диабет фонд (IDF) през 1991 година, с цел да увеличи осведомеността за диабета и да подчертае необходимостта от превенция и контрол на този сериозен заболяване.

Фактите и цифрите за диабета показват нарастващото глобално бреме за отделни хора, семейства и държави. Диабетният атлас на IDF (2021) съобщава, че 10,5% от възрастното население (20-79 години) има диабет, като почти половината не знаят, че живеят с това състояние.

До 2045 г. прогнозите на IDF показват, че 1 от 8 възрастни, приблизително 783 милиона, ще живеят с диабет, което е увеличение от 46%.

Над 90% от хората с диабет имат диабет тип 2, който се определя от социално-икономически, демографски, екологични и генетични фактори. Основните фактори, допринасящи за нарастването на диабет тип 2, включват:

- Урбанизация

- Застаряващо население

- Намаляване на нивата на физическа активност

- Увеличаване на разпространението на наднорменото тегло и затлъстяването

Въпреки това е възможно да се намали въздействието на диабета, като се вземат превантивни мерки за диабет тип 2 и се осигури ранна диагностика и подходяща грижа за всички видове диабет. Тези мерки могат да помогнат на хората, живеещи със заболяването, да избегнат или забавят усложненията.

Диабетът по света през 2021 г - 537 милиона

- 240милиона хора, живеят с не диагностициран диабет

- Приблизително 537 милиона възрастни (20-79 години) живеят с диабет.

- 6,7 милиона смъртни случаи поради диабет през 2021 г.

- Предвижда се общият брой на хората, живеещи с диабет, да нарасне до 643 милиона до 2030 г. и 783 милиона до 2045 г.

- 3 от 4 възрастни с диабет живеят в страни с ниски и средни доходи

Диабетът е хронично състояние, което възниква, когато панкреасът вече не може да произвежда инсулин или тялото не може ефективно да използва инсулина.

Инсулинът е хормон, произведен от панкреаса, който действа като ключ, за да позволи на глюкозата от храната, която ядем, да премине от кръвния поток в клетките на тялото, за да произвежда енергия. Тялото разгражда всички въглехидратни храни до глюкоза в кръвта, а инсулинът помага на глюкозата да се придвижи в клетките.

Когато тялото не може да произвежда или използва инсулин ефективно, това води до високи нива на кръвната захар, наречени хипергликемия. В дългосрочен план високите нива на глюкоза са свързани с увреждане на тялото и недостатъчност на различни органи и тъкани.

Има 3 основни типа диабет

Диабет тип 1 - Може да се развие на всяка възраст и изисква лечение с инсулин за оцеляване.

Диабет тип 2- Той представлява около 90% от всички диабети и се диагностицира по-често при възрастни.

Гестационен диабет- Проявява се при висока кръвна захар по време на бременност и може да причини усложнения както за майката, така и за детето.

С мисъл за глобалната си мисия Dexcom, лидер в системите за непрекъснато наблюдение на глюкозата в реално време (CGM) за хора с диабет, създаде #SeeDiabetes, първата по рода си галерия с портрети на хора с диабет от всички сфери на живота и от всички краища на света, включително знаменитости като Ник Джонас, Пати Лабел и Джеръми Ървайн.