fbpx 52 млн. лв. ще бъдат инвестирани за изграждането на 8 иновационни хъбове | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

52 млн. лв. ще бъдат инвестирани за изграждането на 8 иновационни хъбове

Министерството на иновациите и растежа (МИР) ще подкрепи изграждането на осем нови цифрови и иновационни хъбове в страната. Те ще подпомагат бизнеса и ще предлагат услуги на български компании в областта на най-съвременните технологии, сред които дигиталните и зелените технологии.

В изграждането им ще бъдат инвестирани близо 52 млн. лв. от Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ (ПНИИДИТ). За целта МИР отвори процедурата „Финансиране на избрани от Европейската комисия Европейски цифрови иновационни хъбове, отличени с „Печат за високи постижения“. Кандидатстването по нея ще продължи до 16,30 ч. на 18 март 2024 г.

През миналия септември Министерството осигури още 13,6 млн. лв. като съфинансиране на първите четири иновационни хъбове в България. Останалите средства за създаването им бяха обезпечени от програма „Цифрова Европа“ на ЕК. Националната мрежа от общо 12 цифрови и иновационни хъбове ще предоставя услуги на микро-, малки и средни предприятия и на публични организации. За фирмите това ще е безплатно или на цени много под пазарните. Въпреки че ще са регионално насочени, хъбовете ще могат да оказват подкрепа на дружества от цялата страна, както и на всички европейски фирми, които потърсят тяхната помощ.