fbpx 82% от родителите искат присъствено начало на новата учебна година | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

82% от родителите искат присъствено начало на новата учебна година

85 % от родителите са за присъствено обучение на учениците, каза министърът на образованието Красимир Вълчев в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" край Варна, където се проведе форум на Синдиката на българските учители към КНСБ. Данните са събрани чрез социологическо проучване. Вълчев уточни, че едва 16 процента от родителите подкрепят дистанционното обучение.

Повечето от родителите отчитат, че децата им са натрупали психическо напрежение и дефицити особено по отношение на социализацията. Голям проблем за дистанционното обучение също е фактът, че има много родители, които не проявяват отговорност към образованието на децата си. Част от родителите са неграмотни, така че дори да искат, не могат да помагат на децата си, каза министърът.

Отделени са 176 милиона лева по един от инструментите на ЕС, които ще бъдат насочени основно за купуване на техника за системата на средното образование, каза министърът. Училищата вече имат право да ползват икономиите си от целевите средства за хранене и за закуски за допълнителните разходи, свързани с пандемията. При някои учебни заведения тези пари ще стигнат за месец, при други - за два или за три, но министерството е в готовност да оказва финансова подкрепа.