fbpx 84 проекта се състезават за наградите на форума на бизнес лидерите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

84 проекта се състезават за наградите на форума на бизнес лидерите

 

84 проекта на 57 компании от различни сектори ще се състезават в най-утвърдения конкурс за корпоративна социална отговорност у нас.

Годишните награди за отговорен бизнес на БФБЛ се провеждат за 14 поредна година и отличават добрите практики на компаниите в екологията, образованието, развитието на служителите, обществото. Те получават заслужено признание и популярност и възможност да споделят идеи и опит в областта на корпоративната социална отговорност.
Тази година за отличията в шестте категории на конкурса се състезават равен брой компании-членове на БФБЛ и компании извън общността на Форума – ясен знак както за желанието на бизнеса да инвестира в проекти от обществена значимост, така и за доверие към организацията и стремежа й да поощрява компаниите, които развиват активна социална политика.

Най-много – рекордните 30 проекта или с 20% повече от предходната година – са номинациите в категория „Инвеститор в обществото”. Традиционно оспорвана е и категорията „Инвеститор в знанието”, привлякла 17 номинации. Голям интерес предизвика и категорията „Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд”, където се състезават 16 кандидатури. Осем проекта се борят за „Инвеститор в околната среда”. Финалистите в екологичната категория получават бонус – номинация за престижните Европейски бизнес награди за околна среда, провеждани на всеки две години. Осем са и кандидатурите в категорията „Маркетинг, свързан с кауза”, а пет компании си оспорват статуетката за „Най-добра социална политика на малко и средно предприятие”.

Една от всички номинации ще получи специалната награда Engage за ангажираност на служителите, която се определя от Международния форум на бизнес лидерите. Носителите на останалите призове се определят от журито на Наградите, в което са включени 14 уважавани професионалисти от бизнеса, правителствения и неправителствения сектор, академичните среди и медиите. Те оценяват номинираните проекти независимо един от друг, а разнообразната им експертиза гарантира безпристрастност на оценките.

За поредна година председател на журито е Йорданка Фандъкова, кмет на София, а членове са Гълъб Донев, министър на труда и социалната политика; чл.-кор. Васил Николов, заместник-председател на БАН; Мариета Захариева, директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия; Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата; Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България; Мария Хесус Конде, постоянен представител на УНИЦЕФ за България; Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България и др.

Критериите за оценка включват конкретна полза за обществото, работа в партньорство с други организации, ангажираност на служителите в осъществяването на проекта, продължителност и последователност на инициативата, новаторство и обществено признание. Победителите ще станат известни по време на тържествената церемония по награждаването на 14 март 2017 г.