fbpx „Алея на книгата“ 23: София да стане световна столица на книгата на ЮНЕСКО | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

„Алея на книгата“ 23: София да стане световна столица на книгата на ЮНЕСКО

София да стане световна столица на книгата на ЮНЕСКО. Около тази инициатива са обединили усилия Асоциация „Българска книга“ (АБК) и Столичният общински съвет, съвместно с Министерството на културата. Това стана ясно на днешното официално откриване на 11-ото издание на „Алея на книгата“ в София.

Съвместната инициатива за кандидатурата беше обявена от председателя на Управителния съвет на АБК Десислава Алексиева, която заедно с министър-председателят акад. Николай Денков дадоха старт на станалата вече традиционна за столицата „Алея на книгата“.

Присъствалите на откриването представители на издателите, работодателите, на държавните и общински институции се обединиха също около необходимостта от спешни мерки за повишаване на грамотността - защита на авторското право и трансформирането на дългогодишната инициатива на АБК #КаузаГРАМОТНОСТ в национална програма със съответното финансиране.

“Да направим стъпка за преодоляване на ширещата се функционална неграмотност сред нашите тийнейджъри, защото процентът е 40 на сто и продължава да расте“. По думите му е наложително да се приближим към образователните стандарти на ЮНЕСКО, като председателят на АИКБ посочи, че най-подходящият момент това да започне да се прави е сега,  преди  приемането на новия бюджет.

До неделя столичният бул. “Витоша” и част от градинката пред НДК приютяват хиляди книги на 144 издателства в 58 шатри. Десетки премиери на нови книги, “Академия за родители” и богата съпътстваща културна програма ще зарадват ценителите на литературата, а специален акцент отново са децата и детското четене. Събитието се организира от Асоциация „Българска книга“ в рамките на #КаузаГРАМОТНОСТ и с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” по програма „Едногодишен грант”, проект „Култура и книжовност” и е част от културния календар на Столична община 2023 г.