fbpx Признание за дизайнерката Мариела Гемишева | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Признание за дизайнерката Мариела Гемишева

 

Дизайнерката Мариела Гемишева получи престижна международна арт награда за съвременно изкуство за с проекта си „MULTI ME” от 2012 година, който представлява моден пърформънс-експеримент и включва модна колекция от седем еднакви силуета на тетрална сцена в седем едновременно-индивидуални танца.

Отличието и възможност да представи проекта на световна сцена, Мариела Гемишева получава от Carnegie Mellon University School of Drama in 5000 Forbes Avenue, Pittsburgh, PA в САЩ. Програмата включва срещи с международни артисти и мениджъри в сферата на съвремените изкуства, дискусии, посещения на актуални експозиции в музеи, галерии, театри в Ню Йорк. Важен момент от посещението в резиденцията е пребиваването на дизайнерката в институцията-домакин, където се осъществява арт проектът в рамките на пет седмици. Програмата е финансирана от CEC Аrtslink, Ню Йорк, а кандидатите се селектират сред 35 държави от цял свят.

 

„Пърформънсът се осъществи в абсолютно непринудена атмосфера и активно любопитство от страна на участниците, публиката, както и от мен самата, защото сценарий не съществуваше, както и репетиции – единственото обяснение от моя страна бе геометрична схема – графика. Реакцията беше активна във всички посоки, поради причината, че на територията на САЩ всичко е пресметнато, програмирано и поставено в „подходящите рамки”. Именно затова на всякакви изненади се реагира твъде особено... В този смисъл, експериментът беше специално преживяване и огромно постижение за рамките на институция, където всеки детайл е предвиден и участията в непрограмирани събития се определят като “неразумни”, или “по-специално” казано – „супер смелост”., казва Гемишева.
Прави ли еднаквият тоалет притежателките си еднакви „закачалки“ за елегантни дрехи? Толкова силна ли е волята на дизайна/дизайнера да уеднакви и нивелира човешките разлики? Мариела Гемишева като че ли се отказва от най-ефектното в модата – от нейното разнообразие, за да акцентира върху доминиращата съставка – личността на притежателя на дрехата.