fbpx Изложба "Нова българска типография 2" в Габрово | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Изложба "Нова българска типография 2" в Габрово

На 13 февруари в Музея на хумора и сатирата ще открие изложбата "Нова българска типография 2". В селекцията на куратора Кирил Златков влизат 90 проекта на най-значимите постижения в шрифтовото изкуство, типографската практика и експерименти в периода 2013–2019 г.

Типографията е навсякъде около нас. Дори да не знаем какво означава, ние непрекъснато я ползваме в ежедневието, най-често без да си даваме сметка за това. Почти всеки от нас произвежда типография ежедневно – оформя мейл, SMS, кратко съобщение до човек или до всичките си приятели наведнъж.  Шрифтът е от съществено значение, защото общуваме и чрез писменост, не само чрез жива реч.

Типографията е визуално изкуство, основна част от графичния дизайн, което се занимава с облика или външния вид на думите. В зависимост от това дали дизайнерската задача е закачлива бележка, изписана на ръка, надпис за запазен знак, пътна табела или дълъг роман, типографията ще реши специфични проблеми. Бележката ще придаде с посланието и почерка на изпращача, запазеният знак ще стане различен и запомнящ се, пътната табела трябва да се прочете безпогрешно при висока скорост или ниска видимост, а романът ще предразположи за спокойно възприемане на съдържанието в продължение на дни.
Всички проекти, представени в изложбата "Нова българска типография 2" и всички, са достъпни на www.typography.bg.

Първото издание на „Нова българска типография“ е реализирано в периода 21–30 юни 2013 година в галерия Vivacom Art Hall и в рамките на петото издание на Sofia Design Week. Идеята е на Кирил Златков, който кани 20 автори от няколко поколения, и те творят благодарение на и за езика.

За разлика от първата изложба през 2013 г., сегашната не се ограничава само върху дизайна на кирилицата, а илюстрира като цяло равнището на съвременната типография в България. Представена е работата на различни поколения автори — от класици на българския дизайн до обещаващи студенти. "Нова българска типография 2" за първи път е представена в края на май 2019 в Културния център на СУ "Св. Климент Охридски" със 70 проекта. В Габрово тя е допълнена с още 20.

Настоящето на българската форма на кирилицата дава основания за оптимизъм. През последните години у нас и извън България се създадоха много шрифтове с разнообразно предназначение. Динамиката на пазара и засиленият интерес към оригинални шрифтове диктуват поведението на авторите.

Това издание на „Нова българска типография“ е ценен документ за естетическите и социални хоризонти на съвременното общество. Изложбата е още един повод да погледнем критично върху действителността, но и нов шанс да открием повече и все по-достъпни възможности за красота в общуването.