Есенен сезон с Петър Минчев

На 4 октомври, вторник, от 18.00 часа филиалът на СГХГ - галерия "Васка Емануилова" ще започне своя есенен сезон с изложбата На Петър Мичев "В МОРЕТО".

Завърнал се през 2009 г. в България, след обучение и дългогодишен престой в Канада, младият художник вече натрупа участия в изложби в страната и показа различна, от познатата на местната сцена, аналитична живопис.

Неговите картини, в които често доминира черното, сивото или златното са мисловни упражнения. В тях авторът превежда на езика на живописта образи, символи и знаци от културна действителност, които често заимства от фотографията, илюстрацията или различни графични изображения.
Самостоятелната изложба „В морето” включва картини вдъхновени от политически карикатури от 19 век, които изобразяват битки между животни, символизиращи различни държави.
Художникът използва връзката между образа на животното и политическия символ и я съпоставя с Градската зоологическа градина във Варна като показва, как визуалните елементи на средата в клетките на животните подчертават техния характер и влияят на начина, по който ги възприемаме. Идеята за това, че образът, в случая този на животното, никога не е просто даден, а е елемент в една или друга система на знаци, художникът изразява посредством изобразяването им върху флагове за международна плавателна комуникация.
Заедно със серията картини в рамките на изложбата Петър Минчев представя специфичен „манифест”, изразяващ неговите художествени интереси, които са свързани с изследването на възможностите на естетическия език да бъде самостоятелен при създаването на образи и значения.

Петър Минчев е роден през 1979 във Варна, България. През 1998 семейството му имигрира в Канада, където той завършва бакалавърска и магистърска степен по изкуство в Университета на Британска Колумбия. Той определя работата си като естетически жестове, които се стремят да изгладят различията в начина по който индивидуалната памет се влияе от политическата идеология. Участвал е в самостоятелни и групови изложби в Канада, Австрия и България. През 2010 е номиниран за наградата Gaudenz B. Ruf за млад художник, а през 2011 бе сред селектираните художници за наградата База за съвременно изкуство.

Facebook comments