fbpx Инсталацията #soWelcometoSofia посреща посетителите на столицата с интерактивен разказ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Инсталацията #soWelcometoSofia посреща посетителите на столицата с интерактивен разказ

Кои са най-разпознаваемите символи на града и с какво искаме да запомнят София чуждестранните ни гости? На този въпрос отговаря нова интерактивна инсталация, която ще посреща пристигащите на Терминал 2 на Летище София в месеците след празника на града - 17 септември. Според представително социологическо изследване на Глобал Метрикс, туристическият интерес към София е висок, но липсва знание за културното богатство и разнообразие в града, което да създава разпознаваем и характерен облик на София като съвременна, богата на история и култура дестинация, която може да предложи неочаквани изживявания на всеки. Затова по случай празника на София, мащабната интерактивна инсталация ще посреща гостите с поздрав #soWelcometoSofia и ще популяризира най-характерните символи на града, представящи неговата античност, модерност и природа.

Инсталацията включва 30 съвременни символа на града, представящи старата, млада и зелена София. Те са избрани чрез специално проведено проучване на платформата #soSofia с участието на студенти от Катедра Социология на Софийски университет “Св. Климент Охридски”, което цели да определи кои забележителности на града гражданите припознават и препоръчват на чуждестранните гости.

Сред тях са символите, представящи многовековната история на София, като Ларгото и Римски комплекс “Сердика”, Четириъгълникът на толерантността с храмове на четири религии, улица Малко Търново, Националната галерия, Александър Невски и жълтите павета, Централна баня и Централните софийски хали, женският пазар и старият еврейски квартал на София, известен днес като квАРТал. Лицата на млада София са представени чрез градския епицентър около НДК и Витошка, парковете на Народния театър, Кристал, Седмочисленици, Княжеска градина и Съветската армия, и съвременни символи и места като клекшоповете, магазина за български дизайн Gifted Sofia, и разпознаваеми за чуждестранните гости заведения като Ракета Ракия Бар и К.Е.В.А. Зеленото сърце на София от своя страна присъства с различни обекти и хижи на Витоша, Ботаническата градина на БАН, парк-музей “Врана”, “Кучешкия парк” с РЦСИ Топлоцентрала, Панчарево, “Камбаните”, Парка на Военна академия, Докторската градина и още много от разнообразните зелени места на София.

Инсталацията е създадена от платформата #soSofia, която от години работи за налагането на разпознаваемите символи на София чрез различни кампании, събития и сувенири.