fbpx Вековните секвои край с. Богослов са победители в "Дърво с корен" | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Вековните секвои край с. Богослов са победители в "Дърво с корен"

 

Трите величествени вековни секвои в местността Ючбунар, край с. Богослов, община Кюстендил, са определени от гласувалите в конкурса "Дърво с корен" на фондация "ЕкоОбщност" за любими дървета за 2017 г. Те събраха 898 гласа в своя подкрепа.
Секвоята е внесена в България в края на 19-и век. Трите извисяващи се над 30 м дървета са засадени край с. Богослов от лесовъда Йордан Митрев. Около тях се е оформила младо поколение гора от секвои. Обиколките на дърветата също впечатляват с размерите си: 9 м, 8,20 м и 3,90 м. Секвоената горичка е любимо място за разходки сред природата за туристи и местните хора.
Номинация за секвоите в конкурса направиха представителите на Туристическо дружество "Осогово" - Кюстендил и телевизионният репортер Живко Константинов.
Вековните секвои ще получат диагностика с препоръки за подходящи грижи от Асоциацията на арбористите в България.

Те ще представят България в конкурса "Европейско дърво на годината 2018", който ще събере любимите дървета от 13 страни. Гласуването за избор на победител в конкурса ще се проведе през м. февруари 2018 г.

Подгласници на секвоите станаха: на второ място - 400-годишен космат дъб в центъра на гр. Тервел, номиниран от ученици и преподаватели в СУ "Йордан Йовков" гр. Тервел, на трето място - 800-годишен дъб край с. Еловица, община Трън, номиниран от Людмила Гюрова.

В категория "Вековните дървета говорят" най-много подкрепа (54 гласа) събра 600-годишен цер край с. Макреш, община Димово. Неговата история разказа Денис Димитров от Димово, който е ученик в ПМГ "Екзарх Антим I", Видин. На второ място остана 150-годишен дъб край Алфатар, предложен за участие от Общинска администрация Алфатар, а на трето - 300-годишен горун край с. Голеш, община Годеч, самотен потомък на Великата българска гора, представен от доц. д-р Росен Цонев от Биологически факултет на Софийския университет.

В категория "Млад природолюбител" журито присъди наградата на учениците от 8.клас с ръководител Стойна Илиева от Професионална гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров”, гр. Варна. Тяхната история е за 12-годишния ливански кедър, който расте и под тяхна грижа в двора на гимназията.

Тази година журито отличи специално в категория "Дървото на моя живот" историята на Величка Георгиева от с. Братаница, община Пазарджик за 32-годишната кайсия, която расте в двора на къщата й.