fbpx Фестивал на ледените фигури в Русе | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Фестивал на ледените фигури в Русе

Тазгодишното издание на фестивалът на ледените скулптури ще се проведе в Русе, а официалното му откриване е на 11-ти декември от 17 ч. на площад Свобода в Русе и ще продължи до 15-ти декември.
За първи път фестивалът ще е с международно участие и ще бъде под формата на състезание - ICE SCULPTING COMPETITION (Състезание по ледено скулптуриране). Кристалният лед е изработен в ателието на Айс София, по специална технология, която го запазва напълно прозрачен и безвреден за околната среда.

В създаването на ледени скулптури, по покана на Фондация Зеленодиво и Община Русе, ще се включат професионалистите по леден карвинг Дилън Корбет, Ванкувър (Канада), Луиз Рибалта Кома-Крос, Барселона (Испания), Хуан Карлос Мартинез, Мадрид (Испания), Руслан Коровков, Ростов на Дон (Русия) и Виктор Царски, Русе (България).

Темата Русе Айс Фест е „Свободният Дух”, а всяка от петте скулптури в надпреварата, ще е направена от 8 ледени блока, което прави приблизително по 1 тон лед на скулптура. Една от основните атракции на фестивала ще е леденият бар, където публиката над 18 г. ще може да се зареди с настроение, а първите 300 ще получат своите напитки в ледени чаши.

Леденият фестивал подготвя и много забавления и изненади за децата. В прозрачни блокове лед ще има замразени подаръци и най-добрите дълбаещи в леда ще могат да спечелят атрактивните награди. Фестивалът ще даде възможност за изява и на младите скулптори от град Русе да изпробват техниките за обработка (карвиране) на леда.

Ледените фестивали привличат много туристи и международно внимание. Едни от най-известните такива в Европа се провеждат в Лондон, Будапеща, Хелзинки. Амбицията на авторите от Айс София е всяка година фестивал на ледените фигури да бъде организиран в различни български градове и за да популяризира страната ни, модерна културна дестинация.