Избраха дърво с корен 2012

Избраха дърво с корен 2012

 

Вековна черница и два ореха в с. Глушник, Сливенско са най-харесваните дървета в България за 2012 г., в конкурса „Дърво с корен” на Фондация „ЕкоОбщност”. Орехите са на повече от 200 години, а черницата е над 500-годишна. „Под нея често е отсядал Панайот Хитов, който я описва в книгата си „Как станах хайдутин” като място, където е събирал хайдутите си”, сподели на церемонията по награждаването, провела се днес в София, номиниралият дърветата Стефан Стефанов от гр. Сливен. На мястото, където растат защитените вековни дървета, е била къщата на Паскал Воеводa, дясна ръка и най-верен ятак на Панайот Хитов. Този двор Панайот Хитов е използвал за сборен пункт на четата си и многократно го споменава в книгите си. Лагерът на четата на Хитов е бил в Матейския балкан -само на няколко километра северно от с. Глушник. И трите дървета са обявени за защитени със заповед на министъра на околната среда и водите през м. август тази година.

Победителят бе излъчен с електронно гласуване измежду 10-те най-добри предложения, постъпили тази година, от общо 47 номинации от цялата страна.

Второ място, със 782 гласа, заеха черниците в местността Черничките в Златарица, номинирани от Клуб „Млад природолюбител" към СОУ „Св. Св.Кирил и Методий", гр. Златарица, а на трето място, със 722 гласа, остана хилядолетният чинар от с. Белащица, Пловдивско, номиниран от Валентина Псалтирова и Христо Христов.

Заместник областният управител на Областна администрация Монтана, Нина Петкова, получи грамота за номинацията на вековен дъб, който се намира в землището на с. Гаганица, местност Калиманица, Берковско. Той събра 284 гласа и се нареди на 5. място в крайното класиране.

Facebook коментари