fbpx Художникът Орлин Атанасов с юбилейна изложба | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Художникът Орлин Атанасов с юбилейна изложба

 

На 19 септември в галерия „Сезони“ художникът Орлин Атанасов ще събере приятели и почитатели, за да отбележи своята 40-годишна творческа дейност с изложба, наречена с многозначно „АРТефакти“.

„Нормално е юбилейната изложба да е опит за равносметка - казва артистът. Но се оказа, че ако си работил като мен в какви ли не направления на приложното и изящното изкуство – няма как да покажеш всичко. За тези 40тина години съм правил още какво ли не. Започнах като художествен редактор, после 20 години активна работа в областта на рекламата,12 томната „Голяма енциклопедия „България“, художник на телевизионно предаване, няколко години работа като шеф на чудесен дизайнерски екип разработващ интерактивни учебници към една българо-немска компания, фотография и каквото не се сещате още..Няма как това да стане в рамките на ЕДНА изложба. А и не е необходимо. Затова заповядайте да видите последните ми опити – по-триизмерни.“

Скулптурата е новата стара страст на художника, отраснал в ателието на баща си – известния български скулптор Слави Дончев. Днес, в своята 60-а годишнина, художникът се завръща към корените си, преосмислени и обогатени с житейската мъдрост на един успешен творчески път.

„Когато работя сам се изненадвам. И като се случи – знам, че ще изненадам всички останали. Работата е станала и няма нужда да се пипа повече!“
Изложбата ще бъде открита на 19 септември от 18 ч. в галерия „Сезони“ на улица „Кракра“ 2А. Тя може да бъде разгледана до 29 септември.
Орлин Атанасов(1959) е син на сулптора Слави Дончев. Завършил техникум по керамика и стъкло в София, а през 1989г. – Художествена Академия в класа  на проф. Борислав Стоев.

Работи в областта на книжното оформление, илюстрацията, приложната графика, пространствено оформление, web дизайна, но е познат на публиката най-вече с изненадващите си изложби с картини от различни материали като паста, кафе и най-различни „вдъхновяващи боклуци“- както обича да се шегува . Така нареченият „асемблаж“.
Има няколко самостоятелни изложби в София (2006, 2010, 2012, 2014, 2016), като и изложби в Берлин, Виена, Люксембург, Mondorf-les-Bains, Саарбрюкен, Форталеза (Бразилия)
Негови творби притежават Енио Мориконе и Юрий Башмет, както и частни колекции в България, Швейцария, Люксембург, Австрия, Гърция, Италия, Франция, Испания, САЩ, Бразилия, Германия, Русия, Сингапур.