fbpx Виенският музей МУЗА в София | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Виенският музей МУЗА в София

На 13 март в Софийската градска художествена галерия ще бъде открита изложбата "История и истории" (Common History And Its Private Stories) на виенския "МУЗА Музей на повикване " (MUSA Museum auf Abruf). Тя е показана за първи път през 2009 г. в Артотеката на галерия "Старт" на музея по повод 20-годишнината от падането на Берлинската стена. Този факт обаче трябва да се възприема не толкова като най-важното събитие от съвременната европейска история, колкото като промяна с широкообхватно въздействие, като събитие, което поражда поредица от политически промени с глобално влияние, които белязаха живота ни през последните 20 години.
Изложбата е концептирана на основата на колекцията на МУЗА и с помощта на отдел "Култура" на община Виена. Тя обединява различни индивидуални, политически и социални нагласи, лични реакции на промените, свидетелства на съвременници, рефлексии и самоанализи на творци от различни поколения и произход. Представените в изложбата 30 художници са от различни страни и имат различно културно минало, но всички те са се свидетели на промените, на прехода и на обединението, което всеки от тях пресъздава по свой неповторим начин.
Куратори на експозицията на виенския музей, която гостува в София до 15 април, са българската изкуствоведка Яка Бубнова и австриецът Роланд Финк от МУЗА.

снимка МУЗА