fbpx Световноизвестният скулптор Живко Седларски представя за първи път в България нови пластики | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Световноизвестният скулптор Живко Седларски представя за първи път в България нови пластики

Световноизвестният скулптор Живко Седларски ще представи за първи път в България нови пластики от серията „Роклята“ по време на официалната церемония „БГ модна икона 2018“ на 12 декември във Витоша Парк Хотел. Той пристигна от Франция по специална покана на Академията за мода за своята премиера в едно от най-престижните лайфстайл събития в България.

Живко Седларски е създал и продължава да създава уникални творения, които достигат до милиони хора в целия свят и ги зареждат с прекрасна енергия. Неговият естетски прочит на дамската рокля показва силата на вдъхновението, което един от най-големите модни фетиши може да събуди в художника. На свой ред, обаче, произведенията му също са катализатор за въображението на дизайнери и стилисти, и действат като мощен импулс за създаване на красота. Известно е, че модата в много голяма степен е господство над пространството и проява на виртуозност във формообразуването, а Живко Седларски е истински магьосник в това отношение. По изкусителност и съблазън неговите рокли, създадени чрез от судюр (haute soudure), т.е. висша заварка, могат да конкурират прототипите в самата висша мода - от кутюр (haute couture).“.

Живко Седларски представя общо 15 скулптури от серията „Роклята“: „Дъга в нощта“, „Андромеда“, „Полъх“, „Бяла тишина“, „Виенски валс“, „Звездите на Щутгарт“, „1910“, „Фукла“, „Спирална галактика“, „Жената на рибаря“, „Рокля сирена“ в три варианта и „Пенлива рокля“ в три варианта. Размерите на скулптурите са от 14 до 76 см., а материалите, от които са направени включват: месинг, гранит, неръждаема стомана и фибростъкло. Всички негови скулптури са изляти в България, въпреки, че самият той живее и твори повече от 20 години във Франция.

Най-мащабният проект на скулптора, който предстои да бъде реализиран през 2019 година, е фреско за два пешеходни тунела в Китай с размер 840 кв. м. Темата за единия тунел е „Океан“, а за другия – „Джунгла“, и се предвижда те да водят милиони туристи към най-големия небостъргач в Китай (729 метра), който също предстои да бъде реализиран.

Творбите на Живко Седларски са оригинален синтез между мода, изящно изкуство и архитектура. Модните дефилета в Париж, Милано и Ню Йорк са извор на вдъхновение за скулптора, който до момента е реализирал две ревюта във Франция – през 2017-та година заедно с ученик на дизайнера Жан Пол Готие и самостоятелно през 2013-та година в катедралата в град Вю Ви. Връзката между модата и скулптурата в своята работа Живко Седларски открива през 2008 г., когато започва да работи върху първата си монументална рокля „Дъга в нощта“ от неръждаема стомана с височина 3.20 м., предназначена за частен парк, северно от Рен, Франция. С тази скулптура започва серията „Роклята“ на Живко Седларски, в чиито творчески търсения винаги присъства жената. Тя не е представена физически във всяка от творбите му, но всеки един може да си я представи по асоциативен път. В роклите от метал жената е по-скоро загадка и силует, но именно тя е божеството, пред което творецът се прекланя. Нейната енергия и движение са уловени в чувствените скулптури на Живко Седларски, които сякаш имат душа. Неговият стремеж към красивото преминава през изчистената линия и опростената форма на фигуративна скулптура без излишни щрихи и както сам той обяснява: „Избрах роклята, защото исках да пресъздам едно движение, необременено от детайли.

Живко Седларски е роден в Елхово. Завършил е Техникум по керамика и стъкло. Защитава диплома в специалност скулптура в Националната художествена академия. Любопитен епизод в неговата биография е обучението му по анатомия в Медицинска академия при проф. Палов. Практикувал е и в Берлинската художествена академия. От 1991 година живее във Франция и работи в областта на монументалната и малката пластика. Изявите му в самостоятелни и колективни изложби, както и изпълненията му на скулптури са на три континента и включват освен България, и такива страни, като: Германия, Франция, Австрия, Швейцария, Англия, Шотландия, Белгия, Испания, Португалия, Словения, Словакия, Естония, Ливан, Грузия, САЩ, Китай и др.

Живко Седларски е един от тримата избрани европейски творци, вписани в програмата на Клуба за изкуства на Съвета на Европа през 2007 и 2011 г., за да участват в представителна изложба. Творби на скулптора са притежание на много музеи, галерии и частни колекции, а негови пластики има в паркове, градини, замъци, красиви къщи и домове по цял свят. Изработва като дарение релеф на Христо Ботев за фасадата на Българския културен център в Париж. Негово дело е и скулптурата „Майка“ (известна още като „Розоберачката“), която се намира на входа на град Карлово и е символ на Празника на розата и на града. Сред най-значимите изяви на Живко Седларски е и тазгодишното му участие в международното Джинджи Лейк Биенале в Суджоу, Китай.