fbpx В Странджа откриха нов интерактивен маршрут | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

В Странджа откриха нов интерактивен маршрут

Над 50 туристи преминаха по интерпретативен маршрут „Хищници” в природен парк „Странджа” след неговото официално откриване. Той започва от село Заберново и преминава през защитената местност „Парория“. По протежението му са обособени 14 информационни точки.

Над 20 вида са животните, обитаващи съхранените гори на ПП „Странджа”. От тях хищните бозайници са 11 вида. Маршрутът се спуска и изкачва по стари горски пътища, като пресича на две места пълноводната през зимния период Заберска река. Дължината е 6 километра, които при нормален ход се изминават за 4 часа. В неговата зона се намират множество вековни дървета, сред които най-старото за цяла Странджа дърво – благун на 900 години. Той е висок 25 метра, а диаметърът на ствола му е 162 см.

Пътят преминава през т.н. калища, които са особено важни за дивите свине. Една от информационните точки обяснява защо това е така.

При преминаване по маршрута интересни неща се научават и чрез няколко игри. Една от тях дава възможност да се поставим в ролята на хищник или жертва. На дървена пътека с ширина 2 м и дължина 5 м в четири отделни писти са подредени следите на преследваните и преследващите животни. Всеки участник може да опита да измине пътя, като стъпва върху дирите. Те показват реално разстояние, направено от животното при стъпка или скок.

При друга игра трябва да подредим реална хранителна верига, като чрез плъзгане поставим различни елементи /изобразяващи животни, растения и бактерии/ на правилното им място. За най-малките туристи е интересна и т. нар. люлка, на която могат да проверят дали тежат колкото един вълк. Макетът на хищникът е с реални килограми и размери.