fbpx Банско отново ще бъде столица на джаза от 3 до 10 август | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Банско отново ще бъде столица на джаза от 3 до 10 август

Банско джаз фестивал‘2024 ще превърне отново планинския град в столица на джаза от 3-ти до 10-ти август. Това стана известно по време на пресконференция в града.

Кметът на Банско Стойчо Баненски изтъкна факта, че Банско вече разполага със собствена модерна подвижна сцена – проект, осъществен с финансиране в размер на 383 100.00 лв., от които 89,6% са осигурени от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство чрез Програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвимите групи”, а 10,4% от Община Банско.

Илияна Щерева, председател на УС на Асоциация Фестивалите в България, съорганизатор на Банско джаз фестивал‘2024, представи акцентите в програмата на Джаз Фестивала и тазгодишната  Джаз Академия под егидата на Министерството на културата, съпътстващата програма, която и този път включват семейни игри, дневна сцена в парка, следобедни джаз импровизации – Джаз в града, Джем сешъни и  Срещи с публиката. Новият елемент тази година е Пленерът по скулптура, по проект на Асоциация Фестивалите в България, подкрепен от Национален фонд Култура. Като резултат ще бъде създадена Алея на джаза със скулптурни фигури от камък на изтъкнати творци от българската джаз сцена. Една от фигурите ще бъде на основателя на фестивала – покойния д-р Емил Илиев. 

Фестивалът ще бъде открит на 3 август със специален концерт на Камелия Тодорова, Васил Петров и Биг бендът на НМА под палката на Михаил Йосифов. Камелия и Васил бяха и специални гости на пресконференцията. 

В първата вечер ще чуем китаристът и композитор Мишел Сахрауи от Израел, който съчетава джаза на западната култура с изящните ритми на Близкия изток и носителят на няколко награди Грами Джейсън Майлс с неговия Лисабонски 4тет.

Чрез видеовръзка от Ню Йорк, където живее и твори от  дълги години, талантливият български пианист Асен Дойкин разказа за Eastern Passage – първият съвместен албум на Дойкин - Кърпаров квартет, който ще представи на сцената на Банско джаз фестивал в неделя, 4 август. Вечерта ще завърши с хипнотизираща смесица от афрофутуризъм, хип-хоп и джаз в изпълнение на Камила Джордж, покорила световните сцени в последните години.

В понеделник, 5 август, гостите на Банско и почитателите на джаза ще имат възможност да чуят експериментална поп музика с елементи от хип-хоп, джаз и електроника, представена от Анна Арко, Швеция.

Джаз китаристът Питър Бърнстейн, свирил и записвал с музиканти от различни поколения -  Сони Ролинс, Боби Хътчерсън, Джордж Коулман, Джошуа Редман, Брад Мелдау, Даяна Крoл, Лий Кониц, Джими Коб и много други ще чуем същата вечер, както и световната звезда Емет Коен, акомпанирал на Рон Картър, Бени Голсън, Джими Коб, Джордж Коулман, Джими Хийт, Кърт Елинг и много други.

На 6 август, вторник ще имаме удоволствието да се насладим на най-популярната джаз група от Албания с бенд лидер Гент Руши, за първи път на сцената на Банско джаз фестивал, на двама неповторими китаристи – разказвачи на музикални приказки – Дженк Ердоган и Антонио Форчоне и на един проект на Милчо Левиев, събрал музиканти от България, Швейцария и Гърция – Източно око.

Прогресив рок, камерен джаз, динамични и постоянно променящи се ритми, необичайни инструменти ще ни представят Скечбук квартет от Австрия в сряда, на 7 август, ще чуем и два български проекта - Йо-Йо бенд и Симеон Венков квартет.

Със Spectrum Vocal band & Free play  в четвъртък, 8 август, ще празнуваме магията на музиката, която те създават единствено с техните гласове. С Вики Алмазиду ще почетем сто годишнината на Сара Вон. А вечерта ще завърши с диначиното и визуално шоу на Мирла Риомар, певица, композитор, перкусионист и танцьор от Бразилия.

На тазгодишния Банско джаз фестивал Теодосий Спасов ще представи квартет с участието на двама български музиканти, живеещи в чужбина и контрабасист от Швейцария. Датата е 9 август, петък. В програмата ще чуем също група Жлехтет от Словения и новия талант на италианския джаз – Чинциа Тедеско с проект Пучини в джаза и гост-музикант Тодор Бъкърджиев.

В последната вечер на тазгодишното издание – 10 август, за първи път на сцената на Банско джаз фестивал ще излязат музиканти от екзотична Индонезия – Вертигонг. А след тях Тео Крокър, американски джаз тромпетист, композитор, продуцент и вокалист, номиниран за Грами ще забие на Банско джаз фестивал‘2024. Финалният концерт е на сенегалския бас виртуоз, композитор и певец - Алюн Уейд, който се слави в световната джаз и афробийт сцена като „супер талант“.