fbpx Нова "Норма" в софийската опера | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Нова "Норма" в софийската опера

Седем тира с декори, пристигнали от Арена ди Верона, се сглобяват за най-новата мащабна продукция на световноизвестния аржентински режисьор Удо де Ана. Премиерата в Софийската опера на „Норма” от Винценцо Белини ще бъде на 25 март. По традиция Де Ана е сценограф и художник по костюмите. Подпомагат го асистентите Филипо Тонон, Кристина Ачети и Вера Белева и авторът на художественото осветление Валерио Алфиери.

В продължение на няколко дни техническите екипи на първия ни оперен театър разполагат монолитния декор, който създава впечатление за кинопродукция на живо.

По-малката сцена предполага по-близък контакт на изпълнителите с публиката, затова аржентинският режисьор акцентира в София върху повече работа с творческия екип, за да се постигне по-убедителен краен резултат като изграждане на образите в психологически план.

„Коя е Норма, коя е Адалджиза, кой е Полионе, кои са останалите персонажи? Зрителят трябва да получи отговор на тези въпроси”, казва Де Ана за постановката. „Едно нещо е разказът в самото заглавие, друго е реалната история, трето е традицията. Музиката заема също така своето важно място в цялото, което ще бъде показано тук. „Норма” за мен е най-важната белкантова опера, тя е най-трудна за изпълнителите, традицията в това отношение е много опасна за тях. – Като се започне от първата интерпретаторка на Норма, Джудита Паста, премине се през Малибранд, Калас, Ското, Съдърланд, Кабайе, Гена Димитрова – всяка от тях е пяла Норма. Аз нямам своя любимка защото, започвайки работа по нова продукция на това заглавие, мои фаворити са певците, с които я поставям. Да слушаш записи на големите имена от миналото в момент, в който работиш по ново заглавие намирам за глупост. Най-важна е работата с певците, за да ги накарам да се държат по-човешки и по-близо до публиката.”

Уго де Ана е сравнително пестелив в разказа си за предстоящото да се случи на сцената на Софийската опера, но споделя, че българските меломани ще гледат една по същество нова продукция. Тя включва нови костюми и реквизит, които в момента се подготвят в ателиетата на първия ни театър за предстоящата премиера. Следващите дати на спектаклите са на 26, 27, 31 март и 1 април.