fbpx Столетен дъб ще представи България в конкурса "Дърво с корен 2015" | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Столетен дъб ще представи България в конкурса "Дърво с корен 2015"

Дъбът от Дунавския парк в гр. Силистра е победителят в конкурса "Дърво с корен 2015", организиран от Фондация "ЕкоОбщност". Столетникът ще представи България в международния конкурс "Европейско дърво на годината 2016", където ще се състезава с представителите на още 13 държави. Той ще получи и диагностичен преглед от специалисти, който ще установи от какви грижи има нужда дървото, за да бъде подобрено състоянието му.

Дъбът от Силистра спечели надпреварата с гласовете на 884 души от общо над 3 600 гласували. На второ място, със 777 гласа остана лечебният ясен от манастира "Св. Панталеймон" в местността Голо бърдо, гр. Перник, а на трето, с 678 гласа, е чинарът от с. Петково, обл. Смолян.

В конкурса тази година имаше и три допълнителни категории. За "Вековните дървета говорят" журито на "Дърво с корен 2015" посочи трима финалисти, между които протече онлайн гласуване. Победител стана дъбът на Йордан Радичков от бившето с. Калиманица, обл. Монтана, номиниран от Бойка Серафимова от Монтана.

В другите две допълнителни категории победителите бяха излъчени директно от журито на конкурса. В категория "Млад природолюбител" наградата взеха учениците от Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм, гр. Казанлък, които се грижат за екопарка в двора на училището. В категорията за доброволец-залесител, която е нова за конкурса, беше отличена Илияна Тенева от гр. София за разказа и за залесяването в местността Меча поляна на Витоша.

Журито реши да връчи и една специална награда - за секвоята от гр. Карлово, номинирана от Атанас Янев, също от Карлово.