fbpx Откриват нова галерия за млади творци в София | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Откриват нова галерия за млади творци в София

УниКредит открива най-новата галерия за съвременно изкуство у нас – УниКредит Студио. България е избрана измежду още над 20 европейски държави да бъде домакин на първото УниКредит Студио в Централна и Източна Европа, след създадената в Италия галерия. Това, което отличава УниКредит Студио от останалите галерии, е, че в него ще представят творбите си само млади автори и куратори.

„Създадохме идеята за УниКредит Студио като мрежа от изложбени пространства в страните, в които УниКредит присъства, за да насочим вниманието към младите таланти. Така даваме шанс на творци, които все още не са представени в частни галерии, да бъдат забелязани и оценени“, обясни Жан-Клод Мoскони, директор на „Артистични и културни проекти“ на УниКредит. Той пристига в България за откриването на първото в ЦИЕ УниКредит Студио.
Галериите от мрежата на УниКредит Студио се откриват във филиали на УниКредит, като за България домакин на инициативата ще е Бизнес центърът на УниКредит Булбанк, намиращ се на ул. „Княз Александър 1“ 12 (срещу Телефонната палата).

Локацията е избрана, защото е на удобно място, в сърцето на града и е в съседство с утвърдената Софийска градска художествена галерия. Освен това сградата се отличава с красивата си архитектура и е обявена за паметник на културата.

Първото УниКредит Студио се открива с изложбата "Банка на бъдещето“, курирана от Вера Млечевска. Изложбата е посветена на възприятието за време, а двама от четиримата млади художници са българи – Бора Петкова и Станимир Генов. Освен тях, със свои творби, реализирани специално за събитието, ще се включат и Агнешка Курант (Полша) и Кейджиро Сузуки (Япония).

Изложбата „Банка на бъдещето” ще бъде отворена за широката публика от 12 януари до 4 март 2012 г., без вход.