fbpx Най-голямата руска банка "Сбербанк" се оттегля от европейския пазар | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Най-голямата руска банка "Сбербанк" се оттегля от европейския пазар

Най-голямата руска банка "Сбербанк" обяви, че се оттегля от европейския пазар, след като бе тежко засегната от мащабните финансови санкции, наложени заради руската инвазия в Украйна, предаде Франс прес.

Дъщерните банки на групата се сблъскват с неестествено изтичане на средства и заплахи за безопасността на служителите и клоновете. "Сбербанк"  не е в състояние да предостави налични средства на европейските си филиали заради разпоредба на Централната руска банка", се посочва в комюнике на банката, цитирано от руските медии.

"Сбербанк" е представена в осем европейски страни: Германия, Австрия, Хърватия, Чехия, Унгария, Словения, Сърбия и Босна и Херцеговина. Европейските филиали на "Сбербанк" разполагат с високо равнище на капитал и активи и вложенията на клиентите са осигурени в съответствие с местното законодателство, увери банката.

Европейският банков регулатор съобщи вчера вечерта, че ще бъде открита процедура по несъстоятелност за основния филиал на "Сбербанк" в Европа,  отслабен от финансовите санкции. Дъщерната банка "Сбербанк Европа", базирана в Австрия, за която работят 4000 души, ще бъде предмет на процедура по несъстоятелност в тази страна, уточни Единният съвет за преструктуриране (CRU).