fbpx При високо ДДС на виното и бирата в заведенията, бизнесите са обречени на фалит | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

При високо ДДС на виното и бирата в заведенията, бизнесите са обречени на фалит

етикети

От национално представената Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) са категорично против анонсираното увеличение на ДДС за виното и бирата, продавани в заведения, ресторанти и кафенета от 9% на 20%. "Този бизнес е специфичен и различен от всички останали бизнеси, защото в него се акумулира изключително много ръчен труд за производство и реализиране на единица продукция. Но тъй като няма ДДС върху труда, фирмите не мога да ползват данъчен кредит за това. Тоест преди начисляване на труда настина заведенията реализират голяма брутна печалба заради надценките, с които е свързана дейността им", коментират от организацията.

Високата надценка води до високо ДДС, защото стойността на придобиване на стоката, която се преработва е с с много по-ниска цена и съответно много по-ниско ДДС. Когато се сложи надценка от три пъти рязко се увеличава стойността на ДДС, което трябва да се плаща от ресторантьорите, а се ползва нисък данъчен кредит.

Заради спецификата на ресторантьорския бизнес е необходима висока численост на средносписъчния състав, обясни зам.-председателят на БХРА Атанас Димитров. И това е съчетано с дефицита на работна ръка и оттам на по-високото заплащане, за да се намерят необходимите специалисти. Така в крайна сметка се оказва, че брутните ни печалби, преди да се начислят разходите на фирмите, са големи. Но след като се акумулират разходите за труд и всички останали средства, необходими за да съществува този бизнес, се оказва, че нетната печалба изчезва, посочи Димитров. И при високо ДДС хората са обречени на фалит.

Тази промяна за пореден път показва, че туризмът не е приоритет и на това правителство, посочи председателят на БХРА Георги Щерев. За това, че сме фронтова държава, в близост до Украйна, държавата не предостави на хотелиерите никакви компенсации и най-малкото не поиска такива от ЕС. Ето, увеличи се обхвата на ваучерите за храна, за което първо настояха хотелиерите, но не се разшири и за почивки, както например е за културни мероприятия, допълни Щерев.

БХРА се обявява категорично срещу възстановяване на високите ставки на ДДС за виното и бирата и сме готови да защитим интересите си със всички предвидени от закона средства, се казва в обръщение на браншовата организация.