fbpx Фирми от Северен Рейн-Вествалия ще търсят български партньори | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Фирми от Северен Рейн-Вествалия ще търсят български партньори

Българо-германски икономически форум ще бъде проведен в провинция Северен Рейн-Вестфалия през втората половина на тази годината. Това се договориха министърът на икономиката Божидар Лукарски и министъра на икономиката, енергетиката, промишлеността, средното съсловие и занаятчийството на федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия Гарелт Дуин на среща в рамките на работното посещение на министър Лукарски в провинцията. Министър Лукарски посочи пред своя колега, че основните приоритети на правителството са стабилизиране на икономическата и политическата среда и стимулиране на българския бизнес и по-конкретно на малките и средни предприятия. В контекста на тези усилия, проведените от министъра срещи дават положителни сигнали за засилване на търговско-икономическите връзки между България и Северен Рейн-Вестфалия.

Икономическият форум във федералната провинция ще бъде под патронажа на министър Лукарски и министър Дуин. Събитието ще помогне за установяването на директен контакт на фирми в конкретни браншове, които са традиционно силни за страната ни, като производството на части за автомобили и текстилната промишленост. Към тези и други браншове бе заявен интерес от немски компании за реализиране на инвестиции в България по време на посещението на министър Лукарски. Двамата министри определиха отговорните лица за организиране на форума, след който потенциалните германски инвеститори ще посетят България. "За нас е важно да начертаваме цели, които водят до конкретни резултати и вярвам, че такова събитие ще допринесе за това", посочи министър Дуин.

По време на посещението министър Лукарски взе участие в Годишното събрание на Съюза на представителите на търговията на федерална провинция Северен Рейн- Вестфалия . Съветът е един от най-важните работодатели не само във федералната провинция, но и в Германия, с над 100 000 фирми, които осигуряват заетост на над 750 000 човека. Това го превръща в трета икономическа сила в провинцията, която реализира ¼ от оборота на търговията на дребно в цялата страна. Провинцията е и най-големият външнотърговски партньор на България от страна на Германия.