fbpx Предприемачи биха стартирали отново бизнес | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Предприемачи биха стартирали отново бизнес

Според последното проучване на Регус, световен доставчик на гъвкаво работно пространство, 76 % от българските предприемачи биха стартирали бизнес отново, ако имат шанс за това. В глобален мащаб този процент нараства до 85%. Проучването е проведено сред над 26 000 бизнес мениджъри и собственици на фирми в 90 страни.

98% от българските предприемачи считат бюрокрацията за най-голямата пречка за създаване на бизнес в наши дни. Липса на подкрепа от правителството (89%), състоянието на икономиката (83%) и доминирането на пазара от големи корпорации (81%) са другите фактори, които възпрепятстват стартирането на бизнес в България според респондентите в проучването. Над две трети от българските предприемачи се позовават и на липсата на достъп до кредити като сериозна пречка.

“Предприемачите ще трябва да останат гъвкави, за да преминат през бурните води и да успеят. Липсата на институционална подкрепа означава, че собствениците на фирми ще продължат да предпочитат гъвкавите условия наработа, за да стимулират своите служители и да се концентрират върху растежа на своя бизнес. Затова в момента повече от половината от предприемачите използват гъвкави работни места.” допълва Катерина Ману, Генерален мениджър на Регус за Балканите.