fbpx Нови перспективи в икономическите отношения България - Япония | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Нови перспективи в икономическите отношения България - Япония

На среща с представители на Посолството на Япония в София и българския търговски съветник в Посолството ни в Токио, бяха коментирани възможностите за сътрудничество между двете страни с оглед на тежката обстановка в Япония след земетресението тази година.

Много фирми, членове на БТПП са готови да предоставят храни и напитки на японския народ като помощ. В момента обаче японското правителство не може да отдели хора и ресурси за транспортирането и разпределянето на място на тези продукти. Затова търговските съветници в японското посолство в София обясниха, че се предпочитат парични помощи към японския народ. По този начин се избягват и дължимите за внос на стоки, мита и такси. При желание за доставка на стоки и продукти като помощ за японците изпращачът трябва да поеме доставката и разпределението или да ангажира свой местен партньор за това.

Бяха очертани някои идеи за бъдещи съвместни инициативи, като например изграждане на съвместна лаборатория за проверка на храни и напитки – за изключване съдържание на опасни за здравето на човека елементи. 

Японските дипломати изтъкнаха, че фирмите от тяхната страна, с интереси в България са разочаровани от промените в новия закон за възопновяемата енергия и част от предвижданите инвестиции в страната сега няма да се осъществят. Сътрудничеството в транспортния бизнес също е в застой към момента. Замразен е проектът за разширяване на пристанище Бургас.

Все още японците поддържат интереси в изграждането на инфраструктура, управлението на водни ресурси и иновациите. Все пак трябва да се има пред вид, че само в определени области японските фирми предлагат уникални технологии, а във всички други случаи става въпрос за конкуренция с фирми от цял свят и за прецезиране на съотношението цена – качество. Вече се финализира одобрението на износ на българско пилешко месо за Япония. Също така се наблюдава интерес за внос на български пчелен мед в страната на изгряващото слънце. Поради ограничена реколта в Китай през миналата година, японските фирми вносители вече търсят нови доставчици и са се ориентирали към България.

 

Български фирми могат да намират по-лесно партньори в Япония чрез програма на JETRO – Japan External Trade Organization - www.jetro.go.jp