fbpx Ще разширяваме партньорството с Китай | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ще разширяваме партньорството с Китай

Ще разширяваме партньорството с Китай

Министерството на индустрията и информационните технологии на Китай ще работи в тясно сътрудничество с българското икономическо министерство за създаване на повече програми за коопериране между предприятията от двете страни. Машиностроенето и енергетиката са приоритетни сектори за сътрудничеството между България и Китай – това стана ясно по време на среща на министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на среща със своя китайски колега – министърът на индустрията и информационните технологии Мяо Вей. Министър Добрев е на посещение в Китай за участие във форума „Инвестирай в България“, организиран от Българската агенция за инвестиции и Shanghai Foreign Investment Development Board. В рамките на срещата бе изразена подкрепата на китайското правителство за разширяване на инвестициите на местни компании в България, както и готовността на китайската страна да работи с българското правителство за създаването на индустриална зона у нас.
През 2011 г. износът на България към Китай е нараснал със 103,2 % спрямо 2010 г. Китай е държава с увеличаващо се потребление на селскостопанската продукция, а в България има условия за отглеждането на култури, благоприятни за азиатския пазар, подчерта министър Добрев по време на срещата.
Българският министър изрази желание за увеличаване броя на китайските туристи В България. За периода януари-август 2012 г китайските туристи, посетили страната ни, са се увеличили с 31 % спрямо същия период на 2011 г. През този месец МИЕТ организира информационен тур за китайски журналисти у нас, а за следващата година планираме подобно посещение и за китайски туроператори.