fbpx Министър Нинова: Правителството да направи възможното да възстанови разговорите с "Газпром" | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Министър Нинова: Правителството да направи възможното да възстанови разговорите с "Газпром"

Правителството да направи възможното да възстанови разговорите с "Газпром" и доставките по съществуващия договор. За това предложение на бизнеса съобщи вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова след среща с работодателите, предава БТА. 

Предлагаме дотогава да се сложи таван или да се замразят цените на природния газ, каквито са сега по договора с "Газпром", оскъпяването, което е по алтернативни доставки, да се поеме от държавата, допълни Нинова.

Друго предложение е спешно да се приеме закон, с който се налага допълнително облагане върху свърхпечалбите на енергийните дружества, както и да се продължат компенсациите за ток за бизнеса, докато се решат дългосрочно проблемите с нови договори – двустранни, дългосрочни, каза още Нинова.

Тя посочи, че на извънредното заседание в петък парламентът трябва да приеме решението за замразяване или таван на цената на природния газ, каквато тя е сега, а разликата да се поеме от държавата. Ако за ГЕРБ е най-важно в момента да изнася оръжие, то за нас най-важно е българската икономика, индустрия, спасяване на работни места и доходи и овладяване на инфлацията, заяви Нинова.

Основните потребители на природен газ са дружествата от секторите "Химия" и "Енергетика", чието общо потребление възлиза на 1 633 млн. кубически метра, показват данни на Министерството на икономиката и индустрията, разпространени сред медиите.

Структуратата на потребление на природен газ по отрасли е: енергетика – 39,27 на сто, химия – 37,9 на сто, металургия – 5,04 на сто, строителство – 1,64 на сто, стъкло и порцелан – 8,11 на сто и други – 8,04 на сто. В засегнатите сектори от спирането на природен газ оперират 25 241 предприятия. По данни за 2018 г. делът на добавената стойност, създадена от засегнатите предприятия, е 17 на сто от общия за страната и е на стойност 11 195 701 млн. лева. Те са произвели продукция на стойност 41 447 967 млн. лева, което е 23 на сто от общо произведената продукция в страната. В засегнатите сектори работят 246 909 души или 11 на сто от заетите в България.