fbpx Представих новия европейски фонд за морско дело и рибарство | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Представих новия европейски фонд за морско дело и рибарство

 На форум пред рибния бранш бе представен новият “Европейски фонд за морско дело и рибарство” за периода 2014-2020 г. Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури д-р Драгомир Господинов и Моник Париа, Директор за Средиземно и Черно море в Генерална дирекция “Морски въпроси и рибарство” на ЕК коментираха политиките в бранша. 

”Задълбоченото обсъждане и провеждането на дискусия по прилагането на бъдещия финансовия механизъм в сектор „Рибарство” е съществен компонент за устойчивото му развитие”, заяви при откриването на форума д-р Драгомир Господинов. ”Общата тенденция, която не засяга само рибарството на новия програмен период е в направления като иновации, нови технологии и ефективно използване на ресурсите”, допълни той. ”Вярвам, че в бъдеще страните – членки трябва да имат по-голяма свобода за вземането на решения относно използването на средствата. Важно е да се подбират мерки, които в най-голяма степен могат да генерират висока добавена стойност в сектора”, каза още по време на форума изп. директор на ИАРА.

През следващия програмен период 2014-2020 г. няма да се финансира нарязването на риболовни кораби за скрап, тъй като досега тази мярка не е дала очакваната висока ефективност. “Независимо че от 1994 г. ЕС и държавите-членки са похарчили 2,7 млрд. евро за скрапиране на кораби, риболовният капацитет не намалява”, изтъкна г-жа Париа. ”За това през новия програмен период средствата ще бъдат пренасочени за инвестиции в човешки капитал, като обучения и разкриване на нови работни места на заетите в сектор “Рибарство”, допълни още Моник Париа.