fbpx Керхер почисти Пантеона в Морската градина на Бургас | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Керхер почисти Пантеона в Морската градина на Бургас

Екипът на Керхер почисти с професионални машини един от знаковите паметници в град Бургас – Пантеонът в Морската градина. Проектът се осъществи с най-висок клас водоструйки, машини с високо налягане, индустриална смукачка, мултифункционална комунална машина и ръчни метачки.

„Избраният метод беше изключително щадящ и екологичен, без използване на никакви химикали. Най-упоритите замърсявания бяха варовиковите отлагания върху естествения камък и графитите, а останалите бяха – кал, мъх, плесен и лишеи. Успяхме да почистим тези замърсявания с професионални водоструйки. В помощ на почистването след измиването на паметника се включихме с мултифункционална комунална машина, която измете боклука, но може да бъде преоборудвана като система за измиване на улици, косачка, снегорин, система за поливане, храсторез, мулчиране и други“, сподели Христо Мамаров, ръководител на проекта от страна на Керхер.

Цялостното почистване на Пантеона се осъществи с екип от 6 души в продължение на 3 пълни работни дни и бяха използвани 15 тона вода. В инициативата се включиха и доброволци, които помогнаха за почистването около паметника. Събраният боклук в края на проекта беше близо 3 тона.

„Това е третият ни проект по социално-ангажираната ни програма в България. Радвам се, че успяхме да почистим един от емблематичните паметници в Бургас в сърцето на Морската градина. Това е нашият подарък към бургазлии и гостите на града и вярвам, че всички с общи усилия ще пазим града по-чист“, заяви Мартин Василев, управител на „Керхер“ в България.

В рамките на програмата си за подпомагане на културното наследство „Керхер“ са почистили над 140 забележителности в света от 1980 до сега. Сред тях са „Космическата игла“ в САЩ, Статуята на Буда в Китай, Колосите на Мемнон в „Луксор“ в Египет, построени преди над 3 300 години, Мемориалната църква „Кайзер Вилхелм“ в Берлин, считана за символ на немската столица, колоните на площад Свети Петър в Рим, Бранденбургската врата в Берлин, статуята на Христос в Рио де Жанейро и скулптурите на президентите в планината Ръшмор, САЩ. Почистването винаги се извършва в тясно сътрудничество с реставратори на паметници и специалисти по история на изкуството, така че да се гарантира ефективно и безопасно почистване и запазване на паметниците. Това е устойчива програма, която и екипът в България развива и ще надгражда през следващите години.