fbpx Предприемат се мерки за намаляване дефицита в енергетиката | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Предприемат се мерки за намаляване дефицита в енергетиката

„Предложеното от ДКЕВР увеличение на цената на електроенергията от 1 октомври е само една от стъпките за нормализиране на енергийния сектор в България. Започнахме работа по съвкупност от мерки, които ще намалят дефицита в енергетиката и ще подобрят състоянието на системата“. Това каза служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов на брифинг в Министерството на икономиката и енергетиката. По думите му състоянието в сектор „Енергетика” е изключително тежко. Текущият дефицит в НЕК е около 1 млрд. лв., а натрупаният от минали задължения е 2,9 млрд. лева, като от тях 1,5 се дължат на стари проекти като „Белене“ и „Цанков камък“, а останалите задължения са натрупани през последните 2 години. Цената, по която НЕК изкупува произведената електроенергия е 166 лв. на мегават/час, а продава на крайните снабдители за 114 лв.

Щонов обясни, че само от изкупуването на електроенергия от фотоволтаичните централи в НЕК се натрупва дефицит от 500 млн. лв. Допълнително тези загуби се увеличават с 80 млн. лв. от вятърните централи. От изкупуване на ел. енергия от заводски централи и ТЕЦ-ове се генерират още 200 млн. лв. загуби за НЕК, от ТЕЦ AES Марица Изток 1 - 200 млн. лв., от ТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 3 - още 70 млн. лв. Сумарно загубите за НЕК възлизат на 1 млрд. лв., допълни Щонов. „Благодарение на ниските цени на енергията от АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2" тези дефицити ще бъдат редуцирани с 350 млн. лв.

Според министър Щонов една от възможностите за справяне с дефицита в енергетиката е разсрочването във времето на договорите с американските топлоелектрически централи, тъй като те могат да работят в продължение на 50 години. Това ще намали финансовата тежест през следващите няколко години. Той подчерта, че служебното правителство води разговори с двете централи и изрази надежда този процес да бъде продължен и от следващото правителство.

Заводските централи и топлофикационните дружества, които произвеждат електроенергия, да я използват за собствени нужди и само остатъкът да бъде продаван. Енергийният министър посочи това като друга мярка за намаляване на загубите в сектора. „Те продават произведената от тях електроенергия на високи цени, а за собствени нужди купуват от свободния пазар“, обясни Щонов. Това е несправедливо, защото ако произвеждаш електроенергия, трябва с нея да покриеш потребностите на предприятието си и само излишъкът да се продава на преференциалните цени, посочи министърът.

През следващите няколко месеца ще бъде приложен пакет от мерки, за да можем да овладеем ситуацията с дефицита в енергетиката. Подготвяме анализ за мерките, които трябва да се вземат за постигане на разумни цени, за да не бъдат отблъснати инвеститорите.

„Разглеждаме и възможностите за търговията с въгледодни емисии и преминаването към зелени сертификати“, уточни министър Щонов. Той подчерта, че за да направят необходимите законодателни промени е необходимо да има работещо Народно събрание. „За два месеца работа беше повишен експертният потенциал на ДКЕВР, чрез промените които направихме, чрез работата на енергийния борд и привличането на експерти в областта на енергетиката“. Той прогнозира, че при последователна политика и обществена подкрепа дефицитът в енергетиката може да бъде преодолян за период от 3 до 5 години.