fbpx Обещават да няма проблеми с тока в Слънчев бряг | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Обещават да няма проблеми с тока в Слънчев бряг

През това лято туристите в Слънчев бряг, а и по цялото Южно Черноморие, няма да търпят неудобства от ненадеждното и често авариращо през миналите години електрозахранване. На 29 май бе открита реновираната подстанция „Слънчев бряг”, в срок е приключила и рехабилитацията на електропроводите 110 kv „Галатея”, „Ветрен” и „Ахелой”. До 20 юни ще бъде открит и 1 трансформатор от новата подстанция „Хелиос” в района на с. Кошарица, която ще прибави мощност от още 16 мегавата. Така, според изпълнителният директор на Националната електрическа компания /НЕК/ Михаил Андонов, безпроблемното протичане на активния туристически сезон ще бъде гарантирано на 100%. Всички подобрения в електропреносната мрежа НЕК извършва със собствени средства.

Въпреки, че новите електрозахранващи съоръжения осигуряват летуването на техните туристи, от Съюза на собствениците поставиха ултиматум и да заплашат със стачка, ако исканията им не бъдат изпълнени. Те се обявиха открито против реда и сигурността в курорта, като пожелаха да няма организация, която да ги съблюдава. Независимо от факта, че криминалните сводки вече започнаха да се изпълват с информации за инциденти с туристи от комплекса. Съюзът на собствениците иска ликвидацията на „Слънчев бряг” АД – дружество, чийто мажоритарен дял /75%/, е собственост на държавата, и което е създадено, за да регулира процесите в курорта, да защитава държавния и обществения интерес, за да няма тук хаос и беззаконие.
Бордът на директорите на „Слънчев бряг” АД намира твърденията на Съюза на собствениците, че плащат два пъти инфаструктурни такси за измамни. Инфарструктурни такси те плащат само на акционерното дружество, а на общината - дължимите данъци и такса смет. Собствениците на хотели в комплекса са длъжни да плащат инфраструктурните такси по силата на приватизационните договори, но много от тях не го правят и вече дължат огромни суми на държавата. Те се обявяват против всяко въвеждане на ред в комплекса, защото това накърнява личните им интереси, които обаче са в противовес и на застроителните планове и на законите в държавата. Всяко въвеждане на правила за търговия и услуги, оставя под заплаха техните незаконни постройки, издигнати върху паркингите на хотелите им в нарушение и на приватизационните договори. Лишава ги и от възможността да искат от държавата, в лицето на акционерното дружество, нови паркоместа, за които да не заплащат нищо.