fbpx Търсенето на мениджъри по време на пандемията е намаляло | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Търсенето на мениджъри по време на пандемията е намаляло

COVID-19 доведе до по-слабо търсене на мениджъри на високи позиции в почти всички сектори у нас. Изключение правят единствено IT и аутсорсинг индустрията, където броят на отворените управленски позиции остава голям. Такива са наблюденията на агенцията за подбор на персонал HRS България. От компанията очакват търсенето на мениджъри отново да се засили със затихването на пандемията и възобновяването на дейността на най-силно засегнатите бизнеси.

Друга интересна тенденция на пазара на труда в момента, е промяната на изискванията на компаниите към мениджърите, които наемат. Професионалният опит и лидерските качества винаги са били основните критерии при избора на кадри на управленски позиции. Заради пандемията обаче сред водещите изисквания се нареждат опитът в управление на отдалечени екипи и умението за задържането и мотивирането на хора.

Промяна има и в очакванията на служителите към новия им работодател. Особено в настоящата обстановка стабилността и възможността за по-дългосрочен ангажимент са водещи при избора на компания от страна на кандидатите. Все по-силно изразено изискване на служителите е и гъвкавата политика за работно време и възможността за home office.