fbpx Опасна мода с магнитни топчета застрашава живота на децата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Опасна мода с магнитни топчета застрашава живота на децата

Медиците алармират за нова, опасна мода сред децата, повлияна от социалните мрежи. През последните няколко месеца в „Пирогов“ зачестяват операции на деца, глътнали топчета в отговор на TikTok предизвикателство. Шестгодишната Мария от Бургас е оперирана по спешност в „Пирогов“ след като „на шега“ гълта магнитни топчета заради това предизвикателство.

„Преди Мария, оперирахме 7 часа друго дете на нейната възраст. Извадихме едно по едно 21 магнитни топчета и установихме, че те са предзвикали 14 перфорации на стомашно-чревния тракт“, разказва д-р Стефан Стоилов. „Тези топчета са невероятно опасни за живота на децата. Трудни са за диагностика, симптомите се появяват късно, а и доста лекари не осъзнават сериозността на проблема“, допълва той. С ред усложнения и опасност за живота след поглъщане на магнитни топчета са стотици деца във Великобритания, Португалия, САЩ, Русия и др.

Произведените в Китай топчета са направени от много силна магнитна сплав. Когато попаднат в коремчето на детето, те залепват едно за друго, пробиват цялата чревна стена на близкостоящи чревни бримки и формират чревни фистули. Топчетата не може да бъдат изкарани от там по друг начин, освен чрез сложно оперативно лечение за възстановяване целостта на стомашно-чревния тракт. „Топчетата бяха „престояли“ в дъщеря ни близо 2 месеца. Бяха проникнали в тънкото и в дебелото черво и причинили некроза“, обяснява майката на пострадалото дете.

В България има голямо разнообразие от магнитни топчета. Може да се поръчат онлайн, като цените им се движат между 22 и 80 лв.

Модата с магнитните топчета започва в TikTok и преминава в YouTube. Заради зачестилите усложнения след операция и публикации в световните медии, TikTok „сваля“ част от клипчетата с пиърсинг предизвикателство.

Все още части от тях, макар и с предупреждение за възрастово ограничение, може да се намерят в двете социални мрежи. Родителите на пострадалото дете, лекарите в „Пирогов“ и ХИПОЛЕНД са категорични, че магнитните топчета трябва да бъдат забранени за продажба у нас – така както са направили вече други страни.