fbpx Имаме много възможности за бизнес с Китай | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Имаме много възможности за бизнес с Китай

Имаме много възможности за бизнес с Китай

Много врати в Китай са отворени за България, дори само поради факта, че преди 65 години страната ни е имала визията и смелостта да подкрепи създаването на Китайската народна република. Така президентът Росен Плевнелиев коментира очакванията от политическите разговори в китайската столица Пекин. Днес българският президент ще разговаря с Председателя на КНР Си Дзинпин, а на 14 януари – с премиера Ли Къцян и с председателя на Общокитайското събрание на народните представители Джан Дъдзян, съобщават от пресслужбата на държавния глава.

Китай е много динамичен пазар с голям потенциал за българските продукти и услуги, подчерта Росен Плевнелиев, който даде висока оценка на конкретния механизъм за подкрепа на проекти, предлаган от Китай на страните от Централна и Източна Европа, на стойност 10 млрд. щатски долара. „Това означава, че ръката е протегната, но българските институции трябва да подготвят качествени проекти. Убеден съм, че през 2014 година ще имаме конкретни договори и че ще бъде стартиран поне един проект по модела на публично-частното партньорство в рамките на Инициативата на КНР за сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа“, коментира Росен Плевнелиев. По думите му, работата на институциите през следващите месеци ще определи какъв ще бъде проектът.

„През последните 35 години Китай даде пример за невиждана досега трансформация към една от водещите държави в областта на технологиите и показва тяхното бъдеще. Искаме да бъдем част от това бъдеще“, коментира президентът Росен Плевнелиев, след като посети демонстрационния технологичен център на високотехнологичната зона „Джунгуанцун“ в китайската столица. Президентът изрази увереност, че България и Китай ще задълбочат сътрудничеството си и в сферата на високите технологии, за което ще допринесе водената от държавния глава делегация с участието на председателя на Българската академия на науките и на представители на много иновативни български технологични компании.

Във високотехнологичната демонстрационна зона „Джунгуанцун“ в Пекин президентът се запозна с дейността на водещи китайски технологични компании в областта на информационните технологии, производството на персонални компютри и 3D-принтери, аерокосмическия сектор, зелените технологии, енергетиката, биомедицината, новите материали, перспективните производства. „Джунгуанцун“ е най-големият китайски технологичен парк, разположен на обща площ от близо 490 квадратни километра.

Facebook коментари