fbpx Бракувани храни по морските курорти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Бракувани храни по морските курорти

Общо 6108 кг. храни и 1035 л. айрян са бракувани след проверки в страната. Негодните продукти са открити при инспекция в обектите от търговска мрежа и обществено хранене, производствени предприятия и складове за съхранение и търговия с храни за периода от 8 август до 12 август.

Извърши са 2946 проверки по официален контрол. Издадени са 284 предписания, 150 акта за административно нарушение. Затворени или с временно преустановена дейност са 9 обекта.

Във връзка с масираните проверки по морските курорти, за периода от 8 август до 12 август година инспекторите от Бургас, Варна и Добрич са извършили 296 проверки на обекти от търговска мрежа и обекти за обществено хранене. Издадени са 36 предписания, 24 акта за административно нарушение. Възбранени и бракувани са 232 кг. храни от животински и неживотински произход. Най-честите нарушения са свързани с лоша текуща хигиена, пропуски в системите за самоконтрол, неизпълнение на предписание на контролен орган, неспазване на разделното съхранение на хранителни продукти, липса на придружаващи документи за произход на храната, наличие на храни без етикети, търговия с храни с изтекъл срок на годност.